Hlavní obsah

McRae chce Schumacherův skalp

PRAHA

Porazit v přímém souboji Michaela Schumachera. Sen mnoha pilotů formule 1 nosí v hlavě i mistr světa v rallye z roku 1995 Colin McRae. O nadcházejícím víkendu bude mít skotský jezdec jedinečnou příležitost svou touhu naplnit. Postaví se sedminásobnému světovému šampiónovi tváří v tvář při sedmnáctém Závodu mistrů na pařížském Stade de France.

Foto: Citroën

Pilot stáje Citroën Colin McRae pečuje o vůz při druhé etapě Australské rallye.

Článek

O pomyslný titul 'nejlepšího z nejlepších' se 4. prosince utká vedle McRae a Schumachera dalších čtrnáct závodníků formule 1, rallye, zámořské série Nascar a dalších motoristických odvětví. Německý šampión se tradičního klání na konci sezóny zúčastní poprvé.

"Michael je ztělesněním současné formule 1 a porazit jej by bylo úžasné. Na tuhle příležitost jsem čekal dlouho," svěřil se McRae britskému listu The Mirror. "Jezdci rallye se budou chtít na závodníky z okruhů určitě vytáhnout. Bude to hodně soutěživé," věří šestatřicetiletý jezdec, jenž bude v týmu s bývalým pilotem McLarenu Davidem Coulthardem.

Zkušenosti z rallye výhodou

Podle McRae budou jezdci rallye proti ostatním v mírné výhodě. "Soutěžáci jsou zvyklí jezdit na různých druzích povrchu. Máme vůz pevně v rukou na asfaltu stejně jako na šotolině, a to by měla být naše výhoda," dodal.

Závodníci v sobotu nejprve absolvují duely na dráze ve vozech Ferrari 360 Modena, poté přesednou do rallyeových speciálů, své vozy k dispozici daly týmy Citrën a Peugeot. Loňské vítězství bude obhajovat letošní mistr světa v rallye Sébastien Loeb z Francie a podle bookmakerů velkou šanci uspět.

První ročník Závodu mistrů se jel v Paříži v roce 1988 na počest Henriho Toivonena, který zahynul dva roky předtím při Korsické rallye. Prvním mistrem mezi šampióny se stal Juha Kankkunen. V následujících letech našla exhibiční soutěž své místo také v Německu, Španělsku i na Kanárských ostrovech.

Závod mistrů 2004 - týmy
Brazílie
Felipe Massa - Tony Kanaan
Finsko
Heikki Kovalainen - Marcus Grönholm
Francie
Jean Alesi - Sébastien Loeb
Francie - tým Playstation
Sébastien Bourdais - Stephene Sarrazin
Německo
Michael Schumacher - Armin Schwarz
Švédsko
Kenny Brack - Mattias Ekström
USA
Jeff Gordon - Jimmie Johnson
Velká Británie
David Coulthard - Colin McRae

Reklama

Související témata: