Hlavní obsah

Schwarz: Z Česka dostávám krásné dopisy

OLBIA (Itálie)

Tenhle závodní pilot leží mnoha českým fanouškům rallye v žaludku. Němec Armin Schwarz je jedničkou týmu Škoda Motorsport a mnozí v domovské zemi mladoboleslavského týmu jsou přesvědčeni, že je to pouze díky chráněncům z ředitelství koncernu v Německu. Jak vnímá častou kritiku jedenačtyřicetiletý pilot?

Foto: Škoda Motorsport - čtěte více

Armin Schwarz a šéf týmu Škoda Motorsport Martin Mühlmeier.

Článek

"Fanoušky musíte dělit na dvě skupiny. Na jedné straně jsou fanatici, na druhé realisti," říká Schwarz v rozhovoru, který po Rallye Italia Sardinia exkluzívně poskytl Právu a Světu motorů. Na otázky odpovídá ochotně. Je emotivní, názory doprovází gestikulací rukou.

"Teď mě mnoho lidí kritizuje, ale když jsem před čtyřmi lety skončil s octavií třetí na Safari rallye, nebyl jsem pro nikoho špatný," naráží Schwarz na skutečnost, že spousta lidí má po ruce jen argumenty, které se jim právě hodí.

Internet? Velmi nebezpečné médium

"Mám spoustu fanoušků. V Německu, v Itálii, ale i v Česku. Skutečně. I od nich dostávám krásné dopisy. Bez ohledu na skutečnost, jestli se mi právě daří nebo nedaří," tvrdí borec, který je u Škody už podruhé. Poprvé působil v mladoboleslavském týmu v sezónách 1999-2001. Pak přišly dva roky u stáje Hyundai. A následně návrat ke Škodě. Na kontě má přes sto soutěží seriálu mistrovství světa, zkušeností má na rozdávání.

Ale pustíte-li si jakoukoli internetovou diskusi k tématu rallye, dotýkající se české stáje, můžete si být jisti, že se dočkáte kritiky německého jezdce. "Internet ani e-maily v tomto směru nesleduji, nechávají mě zcela chladnými. Je to anonymní, nikdo se nepodepisuje. Myslím, že je to velmi nebezpečné médium," zastává jasný postoj pilot, který má na kontě jednu vyhranou soutěž MS, a sedmkrát byl na stupních vítězů.

Změnil názor

U českých fanoušků mu na popularitě rozhodně nepřidalo, když v závěru minulého roku hovořil velmi ostře o Romanu Krestovi a také o nepříliš povzbudivých vyhlídkách týmu Škoda. "Některá česká média mé výroky špatně interpretovala," přesvědčuje dvojnásobný otec. Tehdy řekl, že probíhající sezóna může být pro Škodu klidně poslední ve světovém šampionátu.

"Nemyslel jsem to nijak negativně, jen jsem se díval na věc realisticky. A to je velký rozdíl," vysvětluje Schwarz. A jaký je jeho názor dnes? "Myslím, že budeme pokračovat i v dalším roce," usměje se. "Všichni v týmu velmi tvrdě pracují, aby Fabii WRC posunuli vpřed. Mechanici odvádějí skvělou práci. Až na Sardinii jsme byli poprvé v sezóně za pět soutěží penalizováni."

Reklama

Související témata: