Hlavní obsah

Macík vyhrál Hungarii, Lopraisovi došla nafta

Praha

Posádka Martina Macíka mladšího s Liazem suverénně ovládla kategorii kamiónů na Baja Hungaria. Spolu s ním seděli v kamiónu Marian Orlický a Michal Mrkva. V tomto složení by měli startovat i na zářijové soutěži v Maroku a v lednu na Dakaru.

Tým KM Racing vyhrál Baja HungariaVideo: KM Racing Team

 
Článek

„Chtěl jsem si porovnat síly s konkurencí, která byla silná a zajímavá, a to se mi navzdory pětačtyřicetiminutové penalizaci kvůli opravě brzd povedlo. Zejména v pátek byly podmínky velmi těžké. Jsem rád, že jsem nabral nové zkušenosti,“ pochvaloval si Martin Macík po návratu domů.

Fatální chyba zkazila triumf

Po vítězství v Polsku byl Aleš Loprais jasným favoritem i v Maďarsku. V první etapě měl sice problémy se stěrači, ale ztrátu dohnal a do poslední etapy nastupoval s komfortním náskokem. „Stalo se nám něco neuvěřitelného. V servisní zóně jsme před závěrečnou etapou natankovali málo paliva. Máme jinak nastavený motor a Královna hodně bumbala. Auto jelo perfektně, ale deset kilometrů před cílem se motor zastavil. Došla nafta,“ litoval fatální chyby Aleš Loprais. „I taková zkušenost má ale cenu,“ dodal.

Při tom mu stačilo si jen hlídat náskok, s kterým si jel do cíle pro prvenství. „Nejpodstatnější je, že jsme auto znovu testovali v soutěžních podmínkách a obstálo. Motor Gyrtech pracoval perfektně, velmi spokojený jsem i se současným naladěním. Kromě zmíněných stěračů a pár drobností jsme neměli problém,“ konstatoval Loprais s tím, že v září se představí na testech v Milovicích, kam ho doprovodí i výherci soutěže jeho sponzora Budvaru.

Smůlu měla i posádka Tomáše Kašpárka s Tatrou Princeznou. V poslední etapě přibližně dvacet kilometrů před cílem nezvládl ideálně jeden z mnoha skoků a urazil přední kolo. „Přišel jsem tak o stupně vítězů,“ litoval v cíli Kašpárek, ale soutěž stejně jako tuto nehodu bral jako další zkušenost, kterou může v budoucnosti zúročit.

Reklama

Související témata: