Hlavní obsah

Grönholm se v Japonsku pokusí opět snížit Loebův náskok

OBIHIRO

Na šotolinových tratích v Japonsku bude od pátku do neděle pokračovat souboj Sébastiena Loeba a Marcuse Grönholma o titul mistra světa. Před jedenáctým dílem světového šampionátu na ostrově Hokkaidó má zatím jasně navrch francouzská jednička Citroënu. Loeb dosud získal 92 bodů, o 31 více než jeho finský rival.

Článek

Jednička Fordu však vyhrála dvě z posledních třech rallye a věří, že v dobrých výsledcích a útoku na Loebovu pozici bude pokračovat i v Japonsku. "Jsem pěkně vyburcovaný," řekl osmatřicetiletý Grönholm v oficiální tiskové zprávě britského týmu. Sebevědomí mu posiluje fakt, že všech šest zbývajících soutěží se jede na šotolině. "Do každé z nich budu startovat s vírou ve vítězství. Ve Finsku jsem neměl s autem absolutně žádné problémy a to je opravdu povzbudivé," podotkl.

Navíc před rokem byl Grönholm, tehdy ještě ve službách Peugeotu, v Japonsku nejlepší. "Tamní tratě jsou úzké, ale rychlé. Místy to připomíná Británii nebo Finsko, ale bez horizontů a skoků. Člověk ale musí být opatrný při výjezdech ze zatáček, příkopy jsou blízko," řekl Grönholm, jenž v letošní sezóně vyhrál čtyři rallye MS.

Loeb byl v Japonsku dvakrát druhý a před svým třetím startem je hodně opatrný. "Marcus mi už vzkazoval, že chce zbývající rallye šampionátu vyhrát. Já ale taky startuji do každé soutěže s tím, že chci být nejrychlejší. Uvidíme, jak to půjde," řekl úřadující mistr světa. Japonsko ale nepatří mezi jeho oblíbené soutěže.

Vavřín pro vítěze chce také Solberg

Vylepšit zatím nepříliš vydařenou sezónu se bude snažit Nor Petter Solberg. Jednička Subaru získala v sezóně jen dvacet bodů, v Japonsku však při premiéře v roce 2004 vyhrála. Loni byl Solberg nucen odstoupit v předposlední rychlostní zkoušce z vedoucí pozice.

"Hodně si to tady užívám, byla to pro nás vždycky dobrá soutěž. Letos ale nebudu dělat žádné předpovědi. Chce to odstartovat, dostat se do dobrého tempa a jet - potřebujeme dobré umístění," řekl Solberg. Pokud vše půjde dobře, věří, že může poprvé v letošní sezóně projet cílem jako první.

Na startu rallye, jejíž program bude téměř totožný s loňským, tentokrát nebude žádný český zástupce. Jan Kopecký startuje výhradně na evropských akcích MS, Japonsko navíc není ani zařazeno do kalendáře seriálu junior WRC, kterého se účastní Pavel Valoušek a Martin Prokop. Na přihlášené posádky čeká celkem 27 rychlostních zkoušek o celkové délce 345,72 km.

Průběžný stav MS po 10 soutěžích:
1. Loeb (Fr./Citroën) 92 bodů, 2. Grönholm (Fin./Ford) 61, 3. Sordó (Šp./Citroën) 41, 4. Hirvonen (Fin./Ford) 27, 5. Stohl (Rak./Peugeot) 21, 6. P. Solberg (Nor./Subaru) 20, ...13. Kopecký (ČR/Škoda) 7.
Pořadí týmů:
1. Kronos Citroën 122, 2. Ford 107, 3. Subaru 65, 4. OMV Peugeot 50, 5. Stobart Ford 24, 6. Red Bull Škoda 22.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.