Hlavní obsah

NFL letos bude - stávka skončila!

Po dlouhém únavném vyjednávaní a soudních sporech se hráči a majitelé klubů dohodli na podmínkách nové kolektivní smlouvy a ukončili tak více než čtyřměsíční stávku, která začala v březnu letošního roku. Nová sezóna Národní Fotbalové Ligy, která každý rok vydělá přibližně 9 miliard dolarů ročně, je tak s definitivní platností zachráněna.

Foto: gettyimages.com

NFL komisař Roger Goodell oznamuje novinářům ukončení stávky

Článek

NFL komisař Roger Goodell a zástupce hráčské asociace DeMaurice Smith před novináři a televizními kamerami společně oznámili, že nová desetiletá kolektivní smlouva byla před malou chvílí podepsána oběma stranami. „Fotbal je zpátky,“ pronesl větu, na kterou se s blížícím termínem přípravných zápasů, netrpělivě čekali všichni fotbalový fanoušci.

„Jsem rád, že jsme se nakonec dohodli,“ řekl Centr Indianopolis Colts Jeff Saturday a následně položil své obrovité ruce na ramena majitele New Engladnu Patriots Roberta Krafta. Majitel jednoho z nejúspěšnějších klubů současnosti a jeden z nejrespektovanější hráčů NFL v objetí. Nic nemohlo lépe vystihnout okamžik,  kterým vstoupila nová kolektivní smlouva v platnost.

„Chtěl bych se jménem obou stran omluvit všem fanouškům: Během posledních šesti měsíců jsme se věnovali jen obchodní stránce fotbalu a ne tomu co se děje na hřišti,“ řekl Kraft. „Výsledkem je však dohoda, díky které bude tento sport vzkvétat několik let.“

Ze strasti plných vyjednávání vyšli jako těsní vítězové majitelé klubů, kteří z celkového výdělku NFL získají 53 procent, hráči obdrží zbylých 47 procent. Obě strany se též dohodly na úpravě platů pro nováčky. Letošní jednička draftu Quarterback Cam Newton, který bude v příští sezóně nastupovat v dresu Caroliny Panthers, si během prvních čtyřech let přijde přibližně na 22 milionů dolarů, což je o něco méně než polovina výdělku loňské jedničky draftu Quarterbacka St.Louis Rams Sama Bradforda.

<span>Hráči taktéž přesvědčili majitelé klubů, aby se zavázali vynaložit téměř celou výši platového stropu v hotovosti</span>(každý tým má k dispozici na výplaty hráčů 120 milionů dolarů), a aby se předsezónní příprava a následné tréninky v sezóně upravili takovým způsobem, aby byly bezpečnější (méně tréninků „v plné zbroji“ a zkrácení organizovaných týmových aktivit na 10 dní).

Majitelé klubů trvali na tom, že by se během základní části NFL mělo odehrát 18 utkání. Hráči o tom však nechtěli ani slyšet. Nakonec se dohodli na kompromisu. Nová sezóna se bude hrát podle „klasického“ rozpisu, každý tým odehraje 16 utkání. Nicméně v roce 2013 by se během základní části mohlo odehrát 18 utkání, podmínkou však zůstává, že s tím musí souhlasit hráči.

Zástupce hráčské asociace DeMaurice Smith k nové smlouvě dodává: „Ani jedna strana nedostala vše co chtěla, ale dohodli jsme se na smlouvě, která je vyvážená a spravedlivá pro všechny.“

Jelikož stávka oficiálně skončila, mohou všechny týmy podepisovat smlouvy s nováčky a volnými hráči, otevřít své tréninkové komplexy a začít se připravovat na novou sezónu.

„Pokud neuslyším slovo stávka po zbytek mé kariéry, budu velice šťastný,“ vyjádřil se k celé situaci jeden z nejlepších Wide Receiverů, který obléká dres Arizony Cardinals Larry Fitzgerald.Nový ročníkNFL oficiálně začíná 2. srpna. Zbývá vyřešit poslední otázku....Těšíte se?

Reklama