Hlavní obsah

Nejlepší Linebackeři v NFL

Dnes jsme se pro vás sestavili žebříček pěti nejlepších linebackerů NFL. Celkem jsme sepsali tři různé žebříčky a zjistili jednu zajímavou věc. Pořadí jmen na pátém až druhém místě se vždy měnilo a na některých seznamech se nacházeli hráči, kteří se do finálního žebříčku nakonec nevešli, ale všem třem našim žebříčkům pokaždé kraloval jeden hráč.

Foto: gettyimages.com

Patrick Willis je považován za nejlepšího linebackera v NFL

Článek
Fotogalerie

5. Ray Lewis, Baltimore Ravens

Jeden z nejlepších linebackerů všech dob, muž který by pro svůj tým snad i zemřel, srdce obrany Ravens, to vše je dnes již legendární Ray Lewis.

Ray Anthony Lewis byl v roce 1996 během NFL draftu vybrán v 1. kole, jako 26. hráč celkově, týmem Baltimore Ravens.

Lewis byl během své dosavadní 15 let trvající profesionální fotbalové kariéry 12x vybrán do Pro Bowl týmu (rekord pro pozici linebackera) a 10x do All-Pro týmu (nejčastěji ze všech linebackerů spolu s Lawrencem Taylorem) 2x byl zvolen NFL Defensive Player of the Year (Defenzivním Hráčem Roku).

V roce 2000 dovedl Ravens do Super Bowl XXXV, v kterém porazili New York Giants 34:7. Lewis v tomto zápase zaznamenal 4 zblokované přihrávky a byl zvolen Super Bowl MVP, stal se tak druhým linebackerem v historii, který získal toto ocenění.

Ray Lewis, který byl v roce 2010 zvolen do NFL týmu desetiletí (NFL 2000s All-Decade Team), je mnohými odborníky považován za nejlepšího linebackera všech dob. Není pochyb o tom, že až ukončí svou velice úspěšnou kariéru, stane se členem fotbalové síně slávy. Lewis se v anketě Top 100 hráčů NFL umístil na 4. místě. Jeho jméno bude vždy synonymem pro slovo linebacker.

4. Clay Matthews, Green Bay Packers

Jednička draftu Green Bay Packers z roku 2009 Clay Matthews je ve světě profesionálního fotbalu pouhé dva roky. Za tento krátký čas se však stal vůdcem obrany Packers a získal si pověst jednoho z nejlepších linebackerů v lize.

Během dvou sezón, které zatím v NFL odehrál, zaznamenal 23.5 sacks, 2x byl vybrán do Pro Bowlu a 1x do All-Pro týmu. V roce 2010 pomohl vynikajícími výkony svému týmu Green Bay Packers k zisku Super Bowlu a skončil o pouhé dva hlasy na 2. místě za pittsburským safety Troyem Polamalu v hlasování o NFL Defensive Player of the Year (Defenzivní Hráč Roku).

3. James Harrison, Pittsburgh Steelers

Těžko uvěřit, že James Harrison, který je dnes jedním z nejlepších a nejtvrdších hráčů v NFL, podepsal v roce 2002 kontrakt s Pittsburghem Steelers, jako nedraftovaný volný hráč a dlouhou dobu se nemohl probojovat do základní sestavy Steelers.

V roce 2007, kdy se hlavním trenérem Steelers stal Mike Tomlin, se Harrisonova kariéra změnila nadobro. Tomlin postavil Harrisona na místo propuštěného Joey Portera a ten se mu odvděčil vynikajícími výkony, za které byl vybrán do Pro Bowl a All-Pro týmu.

Harrison během své dosavadní 8 let trvající profesionální fotbalové kariéry 2x vyhrál Super Bowl (2006 a 2009). V Super Bowlu XLIII, v kterém Pittsburgh Steelers porazil Arizonu Cardinals, zaznamenal nejdelší play v historii Super Bowlu – 100 yardovou Interception vrácenou do touchdownu. Čtyřikrát byl zvolen do Pro Bowlu a All-Pro týmu. V roce 2008 byl za své výkony (101 tackles, 16 sacks, 7 forced fumbles) vyhlášen NFL Defensive Player of the Year (defenzivním hráčem roku).

2. DeMarcus Ware, Dallas Cowboy

DeMarcus Ware vstoupil do NFL v roce 2005, když si ho během NFL draftu vybrali do svého týmu Dallas Cowboys.

„Sack machine,“ která vhání strach do srdce každého quartrebacka. Tak by se asi dala nejlépe popsat největší hvězda nejpopulárnějšího týmu v NFL Dallasu Cowboys - DeMarcus Ware, který v loňské sezóně zaznamenal 16 sacks (nejvíce v NFL).

Ware, jež dosahuje v průměru 11 sacks za sezónu byl během své dosavadní 7 let trvající kariéry 5x vybrán do Pro Bowlu a do All-Pro týmu. V roce 2010 byl zvolen do NFL týmu desetiletí (NFL 2000s All-Decade Team).

Ware je mnohými odborníky považován za nejlepšího 3-4 linebackera v NFL.

1. Patrick Willis, San Francisco 49ers

Patrick Willis byl během NFL draftu 2007, vybrán v 1. kole, jako 11. hráč celkově, týmem San Francisco 49ers.

Willis měl raketový vstup do světa profesionálního fotbalu. Ve své nováčkovské sezóně nasbíral neuvěřitelných 174 tackles a získal ocenění NFL Defensive Rookie of the Year (Defenzivní Nováček Roku).

Během své dosavadní kariéry byl pokaždé vybrán do Pro Bowlu a All-Pro týmu. Dvakrát vedl NFL v počtu tackles (174/2007 a 152/2009).

V roce 2010 se dohodl s 49ers na 5 letém prodloužení své smlouvy v hodnotě 50 miliónů dolarů ($29 miliónů garantovaných), což ho učinilo nejlépe placeným inside linebackerem v NFL. Willis se stal jediným hráčem v historii, který dokázal získat Butkus Award (cena udělovaná nejlepšímu linebackerovi) v době, kdy hrál na univerzitě a následně i v NFL.

Reklama