Hlavní obsah

Hráči, kteří mohou letos přepsat historii NFL

Někdy až zaráží, o jakých všemožných rekordech si NFL vede záznamy. Mnoho jich je sice zajímavé číst, ale většinu z nich člověk zapomene pár sekund poté, kdy si o nich přečtete. Jak řekl jeden z komentátorů americké stanice NBC, když Drew Brees hodil v pátém týdnu sezóny v zápase proti San Diegu Chargers 40yardový touchdown na Deveryho Hendersona, čímž zaznamenal 48. utkání v řadě, ve kterém hodil minimálně jeden touchdown, a tak překonal rekord legendárního Johnnyho Unitase vytvořený v letech 1956 – 1960: „Jsou rekordy a rekordy." Srozumitelně řečeno, některé rekordy daleko převyšují ty ostatní. Do konce základní části NFL zbývá odehrát jen dvě kola. Adrian Peterson, J. J. Watt a Aldon Smith mají dva zápasy na to, aby překonali rekordy, které drží ikony Amerického fotbalu, a nesmazatelně se tak zapsali do historie NFL. Které rekordy to jsou? To se dozvíte v následujícím článku.

Foto: gettyimages.com

Michael Strahan drží rekord v počtu zaznamenaných sacků za sezónu.

Článek
Fotogalerie

Adrian Peterson – rekord v počtu naběhaných yardů za sezónu

Když týmy hrají proti Minnesotě Vikings, vědí, že jejich primárním úkolem je zastavit jejich running backa Adriana Petersona. Jedna věc je vědět, druhá to provést. O tom se soupeři Vikings mnohokrát přesvědčili.

Peterson naběhal letos v osmi zápasech v řadě přes 100 yardů. V minulém zápase, ve kterém Vikings porazili Rams, naběhal 212 yardů (nejvíce v letošní sezóně). Na svém kontě má celkem 1.812 yardů a jeho průměr na jeden běh činí fantastických 6,3 yardů. Do vyrovnání rekordu bývalého running backa Los Angeles Rams – Erica Dickersona – v počtu naběhaných yardů za sezónu (2.105) z roku 1984 potřebuje v posledních dvou zápasech proti Texans a Packers naběhat 294 yardů. Do „magické hranice" 2.000 yardů, kterou překonalo v historii NFL jen šest running backů, mu zbývá naběhat 188 yardů.

„On je fenomenální hráč a zdá se, že je to pohodový kluk," řekl Dickerson minulý týden o Petersonovi. „Pokud by měl ten rekord někdo zlomit, chtěl bych, aby to byl Adrian, ale jsem rád, že ten rekord držím. Nemyslím si, že bude zlomen," dodal člen fotbalové síně slávy.

Adrian Peterson je považován za velkého kandidáta na zisk ocenění pro ofenzivního hráče roku, Comeback Player of the Year a mnozí odborníci jsou toho názoru, že má šanci získat i ocenění pro nejužitečnějšího hráče ligy.

„Věc, kterou lidé nevidí, je, jak tvrdě dřu v offseason," řekl Peterson, který si v předposledním zápase loňské sezóny přetrhl přední křížový vaz v levém koleni a musel podstoupit operaci. „Tvrdě makám. Když chcete být skvělý, a já chci být ve své mysli tím nejlepším hráčem, který kdy hrál, nemůžete o tom mluvit, musíte na tom pracovat."

J. J. Watt a Aldon Smith – rekord v počtu zaznamenaných sacků za sezónu

Defenzivní koordinátor Houstonu Texans – Wade Phillips – řekl před začátkem sezóny o J. J. Wattovi: „Bude mít bystu ve fotbalové síni slávy. Hráče, které jsem viděl dělat to, co dělá on s takovou intenzitou, se nacházejí v Cantonu."

J. J. Watt prokázal svůj nesmírný talent během loňského playoff. Ve wild card playoff, ve kterém Texans porazili Bengals, zaznamenal jeden sack a vrátil interception Andyho Daltona do touchdownu. V následujícím zápase vyřadili Ravens Texans z bojů o Super Bowl, ale Watt prožil další vynikající utkání. Třiadvacetiletý defensive end zaznamenal 12 tackles a 2,5 sacks.

Watt je letos největším kandidátem na zisk ocenění pro defenzívního hráče roku a mnozí jsou toho názoru, že je prvním defenzivním hráčem od dob Lawrence Taylora, který má šanci získat ocenění pro neužitečnějšího hráče ligy. Watt dosud zaznamenal 19,5 sacks a do vyrovnání rekordu Michaela Strahana z roku 2001 v počtu zaznamenaných sacků za sezónu potřebuje získat v posledních dvou zápasech proti Vikings a Indianopolisu Colts tři sacky.

„Celý život jsem se připravoval na něco takového," pronesl Watt, který zaznamenal v minulém zápase proti zraněními oslabené ofenzivní linii Colts tři sacky. „Začíná se mi to vyplňovat. Jedna věc, kterou mohu říct, je, že jsem šťastný, že ještě není konec. Mám před sebou ještě mnoho „fotbalových" let a mohu se zlepšit... Zábava teprve začíná."

Stejný počet sacků jako Watt (19,5) má linebacker San Francisca 49ers – Aldon Smith. V minulém zápase proti Patriots vyšel sice „sackově" naprázdno, ale ještě má zápas proti Seahawks a především proti Cardinals na to, aby to byl on, kdo vyrovná Strahanův rekord.

Dosud se k vyrovnání tohoto mezi defenzivními hráči velice ceněného rekordu nejvíce přiblížil Jared Allen. Defensive end Vikings zaostal v minulé sezóně za bývalým hráčem Giants pouze o půl sacku.

Watt nebo Smith, kdo překoná rekord Michaela Strahana? Anebo Strahanův rekord opět vytrvá?

Reklama