Hlavní obsah

Fenomenální tyčkařka Isinbajevová přijede na Zlatou tretru

OSTRAVA

Organizátoři atletického mítinku Zlatá tretra oficiálně potvrdili účast fenomenální ruské tyčkařky Jeleny Isinbajevové na letošním 46. ročníku. Držitelka dvaceti světových rekordů, aktuální olympijská vítězka, mistryně světa i Evropy se do Ostravy vrátí po čtyřech letech, které uplynuly od jejího předchozího startu.

Foto: www.athens2004.com

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová.

Článek

"Je to pro nás o to cennější, že kromě šesti podniků Zlaté ligy už se podle mých informací představí pouze na mítincích ve Stockholmu a Londýně," řekl na středeční tiskové konferenci manažer Alfonz Juck.

Úsilí pořadatelů se nakonec neminulo účinkem. Kvůli termínovým kolizím s harmonogramem čtyřiadvacetileté ruské tyčkařky totiž letošní ročník mítinku odsunuli netradičně až na konce června. "Bylo to taky hlavně kvůli tomu, abychom vyšli vstříc Jeleně," přiznal Juck. "Díky, že jste to pro mě udělali. Doufám, že se odvděčím dobrým výkonem," připojila se Isinbajevová v telefonickém rozhovoru.

Isinbajevová bude pravděpodobně nejlákavější atrakcí letošní Zlaté tretry. Světové rekordy láme doslova na počkání, tabulky už přepsala dvacetkrát - devětkrát v hale a jedenáctkrát venku. "Zvolili jsme spolupráci s atletkou, která je spojena s naším ambasadorem Sergejem Bubkou a která má nějaký vztah k mítinku. Bude velkou a hlavní osobností," řekl šéf pořádající agentury TK Plus Miroslav Černošek.

Ve startovním poli by už Rusku mohl trumfnout snad jen jamajský sprinter Asafa Powell, o kterého v Ostravě také hodně stojí. Potíže však tkví v tom, že druhý nejdražší atlet současnosti má o víkendu před Zlatou tretrou v Kingstonu národní šampionát, kde se budou plnit kvalifikační limity pro mistrovství světa. "Dostat se z Kingstonu do Ostravy není jednoduché, ale stále jednáme," řekl Juck.

Železný v roli trenéra

Organizátoři odkryli i další známé jméno ze startovního pole: oštěpařku Barboru Špotákovou. Nejúspěšnější česká atletka současnosti má na ostravském mítinku převzít pomyslnou oštěpařskou štafetu po Janu Železném, který vloni ukončil aktivní kariéru. "To je jediná podstatná změna v hlavním programu, vyměnili jsme mužský oštěp za ženský," podotkl Černošek.

Stříbrné medailistce z evropského šampionátu v Göteborgu mají v Ostravě šlapat na paty Jarmila Klimešová s Nikolou Brejchovou, jíž z loňského ročníku patří rekord mítinku. "Doufáme, že jejích 65,26 neodolá. Chtěli bychom získat do startovní osmičky ještě Němku Steffi Neriusovou a Kubánku Menéndezovou, která je po zdravotních problémech v minulé sezoně znovu fit," informoval Juck.

Kvalitní konkurence má Špotákovou vyprovokovat k rekordnímu hodu. Vedoucí žena aktuálního žebříčku IAAF už české maximum vylepšila třikrát a po návratu ze soustředění na Kanárských ostrovech se cítí v pohodě. "Oštěp lítal hodně daleko, o několik metrů dál než vloni tou dobou. Kolik, to ale neřeknu," usmála se Špotáková.

Divákům se i letos ukáže Jan Železný. Po dlouhých letech ho však publikum neuvidí se startovní jmenovkou, ale jen jako trenéra a patrona mítinku. "Objeví se v jiné roli, jako trenér. V předprogramu se totiž představí několik jeho svěřenců. Pak si bude plnit své povinnosti ambasadora," podotkl Juck.

Reklama