Hlavní obsah

Gay už v rozběhu pokořil 10 sekund, Greer hodil oštěpem 91,29

INDIANAPOLIS

Adept na překonání světového rekordu Tyson Gay na americkém atletickém šampionátu v Indianapolisu pokořil už v rozběhu na 100 metrů hranici deseti sekund. I přes hrubě nepovedený start neměl favorit nejkratšího sprintu potíže s postupem do pátečního semifinále a vyhrál svůj běh časem 9,98 sekundy.

Článek

O vrcholný výkon prvního dne mistrovství, které je zároveň jedinou kvalifikací Američanů na srpnové mistrovství světa v Ósace, se ale postaral oštěpař Breaux Greer, jenž vylepšil vlastní národní rekord na 91,29 metru.

Gay byl opatrný v blocích v důsledku předchozího ulitého startu, který vystavil sprintery nebezpečí, že další předčasné vyběhnutí bude znamenat vyloučení. "Po tom ulitém startu jsem chtěl hrát na jistotu, takže moje reakce nebyla nic moc," uvedl Gay, který v případě dalšího postupu do čtvrtečního finále počítá s útokem na světový rekord Asafy Powella (9,77). "Navíc jsem se nerozcvičil jaksepatří, ale jinak mám dobrý pocit," dodal.

Jeho největší papírový soupeř Walter Dix, lídr letošních světových tabulek, vyhrál jiný rozběh za 10,08, rychlejší než on byli v dalších bězích Mark Jelks (10,04) a s příliš silnou podporou větru Trindon Holliday (10,03).

Oštěpař Greer suverénně získal svůj osmý domácí titul za sebou. Už druhým pokusem, po kterém soutěž ukončil, letos podruhé přehodil 90 metrů a upevnil si pozici lídra světových tabulek. Třicetiletý vrhač teprve před měsícem v Carsonu poprvé v životě poslal oštěp za devadesátimetrovou hranici světové extratřídy, když při premiérovém soutěžním hodu v sezóně dosáhl výkonu 90,71.

Titul by ve čtvrtek suverénně získal i prvním pokusem dlouhým 82,51, který ale označil za nepovedený. "Chtěl jsem trefit jeden technicky čistý hod. Šel jsem do toho tak na 75 procent úsilí, ani moc do toho nepraštil, ale byl to čistý hod. Pár metrů rezerva tam ještě byla," popsal druhý pokus favorit mistrovství světa. Tak daleko hodili v posledních pěti letech jen vloni Andreas Thorkildsen z Norska (91,59) a předloni Tero Pitkämäki z Finska (91,53 a 91,33).

Reklama

Související témata: