Hlavní obsah

Bannisterova míle pod čtyři minuty je ve filmu, vyhrála festival

San Sebastian

Historický počin Rogera Bannistera, který jako první zaběhl míli pod čtyři minuty, byl ztvárněn ve filmu. Americký snímek Bannister: Everest na dráze vyhrál první cenu Zlatý Achilles na nedávném mezinárodním festivalu filmů s atletickou tematikou v San Sebastianu.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Filmaři rozebírali motivaci, která dovedla britského atleta k tomu, že jako první závodník překonal magickou hranici. Jeho výkon zasadili do historického kontextu a zdůraznili jeho význam pro britskou veřejnost. Přišel totiž jen devět let po skončení druhé světové války, Bannister míli za 3:59,4 zaběhl 6. května 1954.

Vedle samotného Bannistera 65 let starý příběh vyprávěl i jeden z jeho vodičů Chris Chataway, diváci, kteří tehdy byli na stadionu v Oxfordu, novináři a historici. Svůj pohled sdělil také pozdější světový rekordman na míli John Landy, se kterým Bannister bojoval o vstup do historie.

"Poprvé jsme začali o tomto filmu přemýšlet v roce 2014, když bylo šedesáté výročí čtyřminutové míle. Nic jiného v atletice a možná vůbec ve sportu nenese takový odkaz a dědictví jako tento počin. Výkon Rogera Bannistera rezonuje dodnes," řekl režisér Tom Ratcliffe.

Důkazem mohou být vyjádření maratonce Eliuda Kipchogeho, který svůj úspěšný pokus o maraton pod dvě hodiny opakovaně přirovnával k Bannisterovu průlomu. Pokoření psychologické hranice v míli uvolnilo mysl dalších závodníků a otevřelo dveře do nových sfér.

Sám Bannister byl k tomuto projektu nejdříve skeptický. "Nápomocný, ale rezervovaný. Myslím, že si myslel 'Tak je to zase další rozhovor'. Ale když viděl první verzi toho, co jsme dělali, tak se uvolnil a byl velmi milý. Řekl, abych mu zavolal, kdykoliv budu v Anglii, a několikrát jsem za ním jel domů na další rozhovory," vyprávěl autor.

První verze spatřila světlo světa v roce 2016, loni byl film upraven po Bannisterově úmrtí. Úspěšnému atletovi bylo 88 let.

Reklama

Související témata: