Hlavní obsah

Třináctá komnata českého rekordmana. Drsná zpráva přišla po návratu z olympiády

Praha

Startoval na své čtvrté olympiádě, kariéru měl ověnčenou olympijským bronzem, českým rekordem i halovými medailemi. A hlavně se těšil na vytoužené děťátko. Jenže nedlouho po návratu z her v Riu přišla zpráva, která českému výškaři Jaroslavu Bábovi změnila život. Otevřeně o ní promluví v dnešní 13. komnatě, kterou vysílá ČT 1 od 21.35.

Ukázka z pořadu 13. komnata Jaroslava BábyVideo: Česká televize

 
Článek

„Na začátku těhotenství bylo všechno super. Když jsem se vrátil z olympiády, těšil jsem se, že budu moct být s manželkou, ale týden po návratu jsme se dozvěděli, že tam je nějaký nález a bohužel se to potvrdilo,“ začíná své vyprávění český výškař.

Ona zpráva v podobě lékařské diagnózy zněla rozštěp páteře. Nejen proto, že Bábova manželka Martina je lékařkou, si oba dobře uvědomovali, co za rizika podobné postižení přináší. Po sérii vyšetření jim svitla naděje – unikátní operace ještě nenarozeného dítěte, která může jeho vyhlídky výrazně zlepšit. Jenže se neprovádí v Česku, a tak ji nastávající maminka musela podstoupit v Belgii.

Foto: Jana Hojdová

Výškař Jaroslav Bába s moderátorkou 13. komnaty Jindrou Horskou.

Zákrok se povedl, ale i v jeho důsledku došlo k předčasnému porodu – císařským řezem už ve 26. týdnu těhotenství. „Vezli ji v inkubátoru a byla strašně malinká a strašně krásná. Vím, že pan doktor zrovna něco říkal, ale já ho vůbec nevnímal,“ vypráví Bába, jenž úspěšnou kariéru ukončil po loňské sezoně a stal se trenérem.

„Dřív pro mě byl nejdůležitější sport. Poté, co se Rebečka narodila, šlo všechno stranou. Moje sportování už nestálo za nic, priority směřovaly jinam,“ vysvětluje Bába.

Narozením dcery pro rodinu začala nekončící série vyšetření, rehabilitací i lékařských zákroků. „Docházíme snad na patnáct oddělení, ale Rebečka je strašně silná a zvládá to,“ oceňuje bývalý výškař. Po narození byla dcera od pasu dolů ochrnutá, rehabilitace jí pomohly se postavit na nohy s pomocí ortéz.

Procedury jsou časově i finančně náročné, s vydatným přispěním Bábovy atletické kolegyně a někdejší partnerky Denisy Helceletové se zpráva o stavu jeho dcery a možnosti podpory (více na rebekababova.eu) rozšířila mezi veřejnost a rehabilitaci se dařilo financovat. Bábova manželka Martina pak založila komunitní centrum Rebe(l)ka, kde se scházejí rodiče hendikepovaných dětí.

A jaká tedy je 13. komnata bývalého elitního sportovce? „Takový pocit, jestli jsme s manželkou udělali správné rozhodnutí. Doufám, že nám to někdy v budoucnu Rebečka nevyčte. Ale věřím, že to tak nebude,“ dodává v dokumentu Bába.

Reklama