Hlavní obsah

Tyčkařka Baďurová si přetrhla vazy v koleně a v hale nenastoupí

PRAHA

Vicemistryně světa ve skoku o tyči Kateřina Baďurová si v neděli při tréninku na soustředění ve španělském Tenerife přetrhla křížové vazy v pravém koleně a v úterý se v českobudějovické nemocnici podrobila operaci. Halová atletická sezóna proto pro svěřenkyni Boleslava Patery v Dukle Praha skončila a je ohrožena i její účast na olympijských hrách.

Článek

Přesto tyčkařka věří, že se dá dohromady a do Pekingu pojede. "Věřím tomu, bavili jsme se o tom s doktorem a ten říkal, že to není nereálné, je to neodrazová noha," řekla Baďurová v rozhovoru pro ČTK. Zranění ji drtí celou kariéru, ale atletka se k neštěstí postavila bojovně, třebaže z jejího hlasu lze vyčíst velké zklamání. "Jsem na to zvyklá, ani mě to moc nerozhodilo," tvrdila.

Zranění si přivodila při odrazech na pláži. "Při poslední sérii jsem se do toho iniciativně asi opřela víc a povolilo to," popisovala Baďurová. Den předtím přitom měla volno, šlo pouze o rozcvičovací trénink před skákáním. "Nevím, byla jsem dobře rozcvičená. Nějaká únava materiálu," snažila se brát zranění s nadhledem.

Ze Španělska se rozhodla v pondělí odjet domů, kde ji k lékařům odvezl přítel a výškař Tomáš Janků. Ten s ní byl v českobudějovické nemocnici až do středečního rána a ve čtvrtek ji odveze zpět do Prahy. "Oslovili jsme pana doktora Scheichla, u kterého byl na operaci i kdysi Tomáš a byl tam velmi spokojen," uvedl manažer tyčkařky Libor Varhaník.

Operace proběhla bez potíží

Lékaři v úterý oznámili atletce, že má přetržený křížový vaz, a Baďurová se ještě týž den podrobila operaci. "Udělali jsme plastiku vazu, operace proběhla bez komplikací a byla úspěšná. Dnes dostane Katka pohyblivou dlahu a bude muset začít s nohou cvičit," komentoval situaci lékař Martin Scheichl.

Atletka nesmí nyní na zraněnou nohu došlapovat šest týdnů, má zpevňující dlahu. "Pak budu chodit cvičit, na kolo, plavat, zahájím rehabilitaci, aby vazy nezatuhly," vykládala Baďurová, pro niž halová sezóna skončila dřív, než začala. Při podobných zraněních se léčba a rehabilitace protáhne obvykle na několik měsíců.

"Halu musí vypustit, ale věříme, že přípravu na olympiádu zvládne a v Pekingu ji uvidíme opět ve formě. Jde o to, aby se vše dobře hojilo a Kačka úspěšně rehabilitovala," řekl Varhaník.

Tyčkařku provázejí zranění celou kariérou. Kvůli zdravotním potížím ukončila svou gymnastickou dráhu, pak si při své první mezinárodní akci před devíti lety natrhla sval. Před několika lety byla dokonce nucena vzdát se atletiky na téměř dva roky. Trápila ji Achillova šlacha a měla tak vážné potíže se zánětem střev, že jí hrozil konec kariéry.

Reklama