Hlavní obsah

Špotáková si v Turnově dokázala, že má formu

TURNOV

Výkonem o jeden metr a 33 centimetrů lepším než loni zahájila sezónu oštěpařka Barbora Špotáková. Mistryně světa v úterý v Turnově vstoupila do olympijského roku famózně a hodila soupeřkám rukavici. Její největší sokyně z Německa Steffi Neriusová a Christina Obergföllová však ještě sezonu nezačaly a Špotáková si toho je vědoma.

Článek

"Uvidíme, až někde vylezou," řekla česká rekordmanka, která si hodem 64,98 metru s přehledem zajistila účast v Pekingu. "Lepší vstup do sezóny jsem si asi nemohla přát," radovala se oštěpařka. Loni se propracovala v sezóně až k výkonu 67,12 metru. Obvykle bývá před prvními závody nervózní, v úterý ale žádný stres nepociťovala. "To je divný," kroutila hlavou s úsměvem, ale spokojená byla. "Musím, když jsem lehce předvedla skoro 65 metrů," uvedla.

Podle tréninkových ukazatelů počítala, že má na výkon kolem 64 metrů. "V tréninku to létalo bez problémů za 60 metrů. Určitě to je znamení formy," řekla po sérii, v níž hodila nejdál opět prvním pokusem, jako v minulé sezóně hned několikrát. Přesto se necítila moc dobře i kvůli zamračenému a chvílemi deštivému počasí. "Bylo to spíš na to jít si lehnout," uvedla.

Že by mohla se šlachou na operaci popřela

Testovala i bolavou Achillovu šlachu, s níž byla minulý týden na preventivním vyšetření v České Lípě. "Drží, není to velký problém. Uvidíme zítra," pravila. Objevily se zprávy, že by mohla se šlachou dokonce na operaci, ale Špotáková to popřela.

Její achilovka na oporové noze je trochu unavenější, ale prý v pořádku. "Jde jen o to, aby si odpočinula po těch soustředěních. Při závodě mě vůbec nebolela," ujistila. Přesto radši dá na radu lékařů a místo víkendového Poháru mistrů evropských zemí dopřeje noze odpočinek. "Abych jí dala čas, protože tohle může být klíčový moment sezóny. Teď nedělám žádné cviky, které mě bolí. Kdyby bylo třeba, musela bych se ale omluvit i z dalších mítinků. Věřím, že to nebude nutné. Plán mítinků není tak nabitý jako v minulé sezóně," uvedla. Preventivně si vzala na závod tejp na loket, s nímž měla potíže loni.

Minulý týden si Špotáková libovala ve 25 stupních Celsia, v úterý házela v zimě. "Počasí mohlo být lepší, mohla jsem hodit dál," mínila. Na mítinku v Zaragoze na konci května snad prý bude tepleji. "Tam se ukáže, kolik budou letos házet ostatní," prohlásila oštěpařka, která si o víkendu před vstupem do sezóny našla čas i na odpočinek a byla se podívat na koncert své oblíbené skupiny Tři sestry.

Reklama

Související témata: