Hlavní obsah

Železný kývl na ředitelskou funkci, dál ale zůstává i trenérem

PRAHA

Nechal si čas na rozmyšlenou, nakonec ale nabízenou roli ředitele plánovaného halového mítinku v pražské O2 Areně přijal. Legendární český oštěpař Jan Železný bere novou funkci jako výzvu a chce svými zkušenostmi i jménem pomoci k tomu, aby Česká republika mohla úspěšně kandidovat na uspořádání halového šampionátu. „Takový mítink je dobrým odrazovým můstkem,“ říká trojnásobný olympijský vítěz.

Článek

Železný dostal nabídku vést pražský mítink, který se ve vysočanské hale odehraje 26. února příštího roku, od svého přítele a šéfa pořádající agentury Miroslava Černoška. „Hned jsem na to ale nekývl, potřeboval jsem si sjednotit představy,“ líčil slavný atlet v pondělí při rozhovoru s novináři.

Světový rekordman v hodu oštěpem bude i nadále trénovat své svěřence z pražské Dukly, ředitelské křeslo přibral navíc. „Pořád jsem trenérem. Ale vedení mítinku může ukázat jinou cestu. Ta nabídka je každopádně zajímavá,“ líčil. Jako stálý obyvatel ředitelské kanceláře se ale Železný, jenž v roli kouče dovedl na nedávné olympiádě v Pekingu Vítězslava Veselého do finále, necítí. "Ve sportovním mi bude až do konce života lépe," ošíval se s úsměvem v přesně padnoucím obleku.

Je připraven sám přesvědčovat 

Pražský závod má pracovní název Mítink světových rekordmanů a toho, že by nepřijeli kvalitní atleti, se Železný nebojí. „Sportovní manažer mítinku Alfons Juck je zárukou toho, že sežene kvalitní závodníky. A když bude potřeba, tak budu s atlety jednat osobně,“ má jasnou představu.

Úspěšná organizace halového atletické mítinku by měla pozvednout šance na úspěšnou kandidaturu České republiky na uspořádání halového MS či ME. O kontinentální šampionát usiloval atletický svaz již před třemi lety, Evropské atletické asociaci se ale nezdála možnost instalace dráhy v tehdejší Sazka Areně a výhrady měla i k plánované viditelnosti na dráhu.

Podle organizátorů pražského mítinku ale s parametry dráhy není problém. „Hala má své kouzlo, člověk je všemu blíž. Pokud chceme usilovat o pořádání halového ME nebo MS, tak je takový mítink dobrým odrazovým můstkem,“ potvrzuje Železný.

Reklama

Související témata: