Hlavní obsah

Atletka Defarová je další hvězdou Mítinku světových rekordmanů

PRAHA

Meseret Defarová, halová světová rekordmanka na 3000 m, je poslední hvězdou, která ozdobí únorový Mítink světových rekordmanů. Etiopská běžkyně si jako první atletka mohla v pondělí vyzkoušet nově vzniklý aletický ovál v pražské O2 Areně. Skládačku z 884 dílů přivezlo patnáct kamiónů. Samotná instalace dráhy začala v pátek 6. února a podílelo se na ní sto lidí.

Článek

Již za pouhých sedmnáct dní se v Praze uskuteční 1. ročník mezinárodního halového mítinku v atletice. Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová, kubánský překážkář Dayron Robles, chorvatská výškařka Blanka Vlašičová a mnoho dalších skvělých atletů se ve čtvrtek 26. února představí na Mítinku světových rekordmanů v pražské O2 Areně.

Jako první si však nově vzniklou atletickou dráhu v O2 Aréně vyzkoušela halová světová rekordmanka v běhu na 3000 m Meseret Defarová. Etiopská běžkyně by zde ráda zaútočila na halové světové maximum. "Chtěla bych tady zaběhnout světový rekord," prohlásila Defarová. "Dráha je kvalitní, měkká, a to je dobře," dodala olympijská vítězka z Atén 2004.

Ovál jako skládačka

Na stavbě dráhy se od minulého pátku podílelo sto lidí. Pracovalo se na směny, ale non stop. Za padesát hodin byla hotova. Skládačku z 884 kusů přivezlo patnáct kamiónů. Dráhu čeká v úterý ještě ostré testování a poté bude opět rozložena. S instalací na mítink se začne 23. února o půlnoci a na její postavení je vyčleněno osmačtyřicet hodin. Ovál za třicet miliónů korun je nejmodernějším v Evropě a splňuje parametry mezinárodní atletické federace IAAF. Praha by tak v budoucnu mohla hostit halové mistrovství Evropy nebo světa.

Sportovní manažer mítinku Alfonz Juck věří, že hned několik sportovců by halové světové maximum mohlo atakovat. "Pokud zde padne nějaký světový rekord, budu moc rád. Zvýší se tak nejen prestiž mítinku, ale také sponzoři se o něj začnou více zajímat," uvedl Juck. Vstupenky jsou již v prodeji, do dolního ochozu za 990 Kč a do horního za 390 a 490 Kč.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.