Hlavní obsah

Bolt by se mohl opět vrátit do Ostravy, bude ale dražší

BERLÍN

Usain Bolt by se mohl příští rok počtvrté vrátit do Ostravy. Kvůli programu věhlasného jamajského sprintera organizátoři Zlaté tretry dokonce upravili termín, který pro příští sezonu připadá na pondělí 7. června. A jsou ochotni zaplatit i vyšší startovné, které po Boltově fantastickém světovém rekordu 9,58 sekundy opět naroste.

Foto: David W Cerny, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt po vítězství v závodě 100 metrů na mítinku Zlatá tretra v Ostravě

Článek

"Už jsme měli první jednání," prohlásil v Berlíně manažer Zlaté tretry Alfons Juck. V Ostravě běžel Bolt poprvé v roce 2006 jako nadějný junior, loni už pokořil na dvoustovce hranici 20 sekund. Letos ohromil Ostravu svou show už jako olympijský vítěz a světový rekordman a stovku zaběhl za skvělých 9,77 sekundy, byť s lehce nepovoleným větrem v zádech.

Ostravské organizátory přišla účast aktuálně jasně nejlepšího atleta světa jen na startovném na 250.000 dolarů, zhruba pět milionů korun. Další výdaje měli na letenky a ubytování doprovodu. Je jasné, že po berlínském famózním výkonu bude Boltova cena vyšší. Spekuluje se o částce minimálně 300 000 dolarů. "Já se bojím, aby to nebylo ještě víc," připustil Juck.

Přesto je organizační výbor připraven částku zaplatit, neboť Bolt je ikonou nejen atletiky, ale i světového sportu. "Budeme jednat, ale určitě ho chceme, i když to bude drahé," prohlásil Juck. Zatím není jasné, zda by Bolt běžel stovku nebo dvoustovku. "Nebo jeho první čtyřstovku," naznačil Juck, ale upozornil, že vše je v jednání.

Boltův výkon z jiné dimenze uchvátil Jucka hlavně ve srovnání se světovými rekordy v ostatních disciplínách v propočtech podle maďarských bodovacích tabulek. Boltovu času totiž bodově odpovídá například maraton za 1:59 hodiny, 110 metrů překážek za 12,33 sekundy, 251 cm ve skoku vysokém, 916 cm ve skoku dalekém, 18,99 v trojskoku, 640 ve skoku o tyči mužů či 100,37 metru v hodu oštěpem, kde se Železného světový rekord 98,48 metru považuje za nedosažitelný.

Reklama

Související témata: