Hlavní obsah

OBRAZEM: Překážkář Petr Svoboda je doma i za volantem traktoru

BUDIŠOV

Zemědělské družstvo Budišov má nejslavnějšího traktoristu na světě. Je jím jeden z nejlepších překážkářů planety Petr Svoboda. Nad nízkými ploty je nejrychlejším bělochem, a tak je patřičně pyšný na to, že kluk z vesnice to dotáhl tak daleko. A šikovný je i za volantem traktoru. „Na tomhle Zetoru jsem se učil,“ ukázal na modrý traktor a bez problémů s ním vycouval ze stodoly.

Foto: Veronika Feltová, Sport.cz

Atlet Petr Svoboda za volantem traktoru

Článek

Byl sychravý prosincový den, když za atletem Petrem Svobodou přijela do Budišova  skupinka novinářů, aby viděla, jak mu to jde za volantem traktoru...

Zemědělské družstvo Budišov si svého slavného krajana patřičně považuje, a tak se rozhodlo mu zapůjčit zbrusu nový traktor John Deere, který má sílu 175 koní. A proč ne... Vždyť bronzový medailista z letošního halového mistrovství Evropy se může pochlubit řidičákem na traktor.

Překážkář Petr Svoboda nastupuje do traktoru John Deerefoto: Sport.cz/Veronika Feltová  

Svoboda se nejprve se zeleným krasavcem projel po dvoře družstva. Nebylo to ale podle jeho slov ono. Traktor sice zvládl, ale raději se vrátil ke staršímu Zetoru, na němž „vyrůstal.“

Petr Svoboda pózuje s traktoremfoto: Sport.cz/Veronika Feltová

V Budišově má Petr Svoboda rodiče i prarodiče. Právě u babičky a dědy ve stodole je schovaný už starší, ale stále funkční traktor Zetor 30. „Bylo mi nějakých jedenáct let, když ho děda s babičkou koupili. Dřív si ho půjčovali z družstva. Ale s traktorem přišla pohoda, protože jsme najednou měli sběrák, obraceč, rozmetač, zkrátka všechno, co je potřeba do hospodářství. A na tomhle traktoru jsem vlastně vyrostl,“ vysvětlil.

Atlet Petr Svoboda couvá s traktoremfoto: Sport.cz/Veronika Feltová 

Najezdil na něm prý kolem 250 kilometrů. „Hlavně jsem s ním jezdil na poli,“ dodá s tím, že dřív to býval krasavec. "Nejlepší roky už má sice za sebou, ale pořád dobře slouží." Ne vždy však k sobě měli tak blízko... „Jednou jsme se s bráchou honili po dvoře. Já vlezl do traktoru a hned vyběhl ven. On za mnou. Traktor se najednou rozjel a zastavil se až o zeď. Nějak jsme ho odbrzdili. Tehdy mi bylo nějakých osm a pak jsem se dlouho traktoru bál."

Petr Svoboda v traktoru, na němž "vyrůstal"foto: <a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>/Veronika Feltová

"Později jsem s ním popojížděl, když se například nakládalo seno. Postupně jsem s ním jezdil víc a víc. To ale bylo ještě bez řidičáku. Na střední zemědělsko-ekonomické škole v Třebíči jsem si to "Téčko" udělal,“ pochlubil se.

Jednou také se Zetorem zapadl... „Měl jsem takový strach z dědy, že jsem to vyřešil sám. Pod kola jsem tak dlouho házel klacky, až traktor z díry vyjel,“ přiznal s úsměvem Svoboda, který má od dětství k traktorům úctu. „Když jsem byl malý, tak jsem obdivoval, co traktor všechno vyjede a přejede, uzavřel svoje povídání Petr Svoboda.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.