Hlavní obsah

IAAF uznává Thanuovou jako vítězku olympijské stovky v Sydney

MONTE CARLO

Mezinárodní atletická federace (IAAF) posunula ve svých oficiálních výsledcích na první místo v běhu na 100 metrů na olympijských hrách v Sydney 2000 Řekyni Ekaterini Thanuovou, ačkoli Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ji jako vítězku neuznává.

Článek

IAAF upravila výsledky poté, co minulý týden MOV přerozdělil medaile, které před devíti lety získala usvědčená dopingová hříšnice Marion Jonesová. Američanka stovku v Sydney vyhrála, Thanuová byla druhá.

Představitelé olympijského hnutí se však rozhodli zlato řecké sprinterce neudělit. Thanuová se totiž spolu s kolegou Kostasem Kenterisem zamotala do dopingové aféry před hrami v Aténách 2004 a byla obviněna z toho, že unikla dopingové kontrole a fingovala nehodu na motorce.

MOV proto ve svých výsledcích uvádí Thanuovou stále jako stříbrnou medailistku nově společně s Jamajčankou Tanyou Lawrenceovou, jež doběhla třetí. IAAF oproti tomu posunula Řekyni na první místo s dodatkem: "Po rozhodnutí MOV Thanuová nedostane zlatou medaili a nechá si stříbro."

Právníci Thanuové už dříve avizovali, že se chtějí kvůli neudělení medaile odvolat k arbitrážnímu soudu CAS. V úterý představitelé MOV uvedli, že etická komise dostala od právních zástupců řecké atletky dopis, v němž rozhodnutí výkonného výboru z minulého týdne napadli. Další informace MOV nezveřejnil.

Reklama