Hlavní obsah

Fenomenální Gebrselassie konec kariéry neplánuje, Londýn ale bude jejím vrcholem

NEW YORK

Fenomenální etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie si svůj atletický život naplánoval minimálně do olympijského roku 2012, ani po hrách v Londýně by ale nemusel se závodním běháním skončit. Nyní šestatřicetiletý Afričan řekl u příležitosti svého startu v Newyorském půlmaratonu, že si žádné datum, kdy pověsí běžecké boty na hřebík, nestanovil, ale k olympijskému závodu v Londýně vzhlíží jako k jednoznačnému vyvrcholení své kariéry.

Foto: Mosab Omar , Reuters

Haile Gebrselassie konec kariéry neplánuje.

Článek

"Do olympijských her v Londýně podřídím všechno tomu, abych tam získal zlatou medaili," prohlásil majitel světového rekordu v maratonu Gebrselassie. "Pokud bych měl volit mezi světovým rekordem a olympijským zlatem, vybral bych si to zlato," dodal atlet, který v kariéře vylepšil na různých tratích 26 světových rekordů. Na olympijských hrách už triumfoval v letech 1996 a 2000, a to vždy v závodě na 10.000 metrů, který ovládl i na čtyřech mistrovstvích světa.

Gebrselassie ale odmítl potvrdit, že by se s londýnskou olympiádou měla uzavřít i jeho kariéra. "Je složité stanovit si nějaké datum, kdy člověk skončí. Když si naplánujete rok 2012, nemusí se to povést a ovlivní vás to. Nechám tomu volný průběh, ale Londýn je samozřejmě můj největší cíl," řekl.

Gebrselassieho světový rekord na nejprestižnější vytrvalecké trati 2:03:59 hodiny, který vytvořil v roce 2008 v Berlíně, je podle něj v současnosti k překonání. S potutelným úsměvem dokonce nevyloučil brzké pokoření hranice 2:02; neřekl ale, zda by to měl dokázat právě on. "Dvouhodinová hranice ale padne až tak za 25 let," dodal.

Start v New Yorku představoval pro Gebrselassieho test rychlosti, závod ale nedokončil. Zhruba osm kilometrů před cílem musel s bolestivou grimasou zastavit, pokusil se pak ještě pokračovat, ale nakonec z druhého místa odstoupil. Podle serveru universalsports.com jej postihl astmatický záchvat. Závod vyhrál Peter Kamais z Keni za 59:53, ženskou vítězkou byla Britka Mara Yamaguchiová v čase 1:09:17.

Reklama