Hlavní obsah

Tým pro pro Barcelonu se dnes při extralize rozšířil o čtyři atlety

PRAHA

Čtyři atleti v neděli rozšířili tým pro červencové mistrovství Evropy v Barceloně, který nyní tvoří už sedmadvacet reprezentantů a štafeta žen na 4x400 metrů. Při druhém kole extraligy v Praze na Strahově splnili limity diskařka Věra Cechlová, dálkař Roman Novotný, koulařka Jana Kárníková a půlkař Miroslav Burian.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Diskařka Věra Cechlová splnila limit pro Barcelonu.

Článek

Novotný v poslední sérii skočil 806 centimetrů a splnil kritérium o osm cm. "Už jsem si říkal, že to musí vyjít. Myslím ale, že tam ještě byly rezervy," uvedl osmý dálkař z olympijských her v Pekingu. Věří, že se ještě v sezóně zlepší, další možnost bude mít 14. června při memoriálu Josefa Odložila. "To bude jeden z vrcholů sezóny," uvedl.

Cechlová se po nevýrazném začátku sezóny chytla, limit hravě přehodila pokusem do vzdálenosti 63,40 metru, což ji řadí stejně jako Novotného na čtvrté místo evropských tabulek. Cechlová tak daleko hodila po třech letech. "Pořád jsem měla nějaké zdravotní problémy, tak snad už je to pryč," věřila diskařka, třebaže ji stále trápí záda.

Dva překvapivé výkony

Malým překvapením jsou výkony Kárníkové a Buriana. Pardubická vrhačka poslala kouli o čtyři centimetry za požadovanou sedmnáctimetrovou hranici. "Poslední závody jsem se blížila, ale překvapilo mě, že se to povedlo hned prvním pokusem," řekla devětadvacetiletá atletka, která se už v dalším průběhu závodu nezlepšila.

Burian splnil na osmistovce mírnější limit pro závodníky do 22 let (1:48,08), ale je možné, že na ME přesto nebude. Jeho prioritou je totiž mistrovství světa juniorů v kanadském Monctonu, které se koná týden před Barcelonou.

Ptáčníkovou nakopla dálka

První start v sezóně proměnila ve výborný čas na 400 metrů Jitka Bartoničková a výkonem 53,14 sekundy zlepšila průměr české čtveřice pro ME. Osobní rekord v tyči na 461 cm si vylepšila tyčkařka Jiřina Ptáčníková, která před tím ještě skočila 620 cm do dálky. "Asi mě to nakoplo," řekla s úsměvem.

Tyčkař Michal Balner přeskočil 571 cm a neuspěl až s pokusy o český rekord 581. Petr Svoboda vyhrál 110 metrů překážek za 13,46 sekundy, s čímž nebyl příliš spokojený, tréninkově vyhrála oštěp Barbora Špotáková hodem dlouhým 58,67 metru.

Reklama