Hlavní obsah

Holuša se po moskevském zlepšení rozhodl běžet na ME osmistovku

PRAHA

Až do úterního večera nebyl Jakub Holuša rozhodnutý, jakou trať má běžet na mistrovství Evropy v Barceloně. Limity měl totiž splněné v bězích na 800 i 1500 metrů. Váhání však vyřešil závod na atletickém mítinku kategorie EA Premium v Moskvě, kde nejlepší současný český běžec dokázal zvládnout kratší distanci v osobním rekordu 1:45,66 minuty a prohrál jen o 39 setin s domácím favoritem Jurijem Borzakovským.

Foto: Petr Horník, Právo

Půlkařský výkon na autě Jakuba Holuši už dávno neplatí.

Článek

Olympijský vítěz z Atén se držel tradičně vzadu, teprve dvěstěpadesát metrů před cílem se vysunul dopředu a předstihl i českého reprezentanta. „Je strašně silný, když se rozhodne jít do čela. Zkoušel jsem ho pak dohonit, trochu jsem spoléhal, že vytuhne, ale nedočkal jsem se. Je to třída,“ složil Holuša poklonu ruské atletické ikoně.

Závod pro něj znamenal rozhodující signál. "Na šampionát v Barceloně se připravím na půlku. S trenérem Josefem Vedrou jsme rozhodli, že dokud jsem mladý a dostatečně rychlý, budeme preferovat tuhle trať. Na patnáctistovku budu mít dost času později,“ říkal po návratu z Moskvy dvaadvacetiletý atlet.

Zvedl si sebevědomí

„Jsem ze závodem hodně spokojený a mám radost, že se mi na konci první poloviny sezóny povedlo vylepšit osobní rekord.“ pokračoval závodník pražské Dukly, který je za svůj výkonnostní růst vděčný hlavně podmínkám, jaké může využívat v armádním středisku na Julisce.

„Moskevským vystoupením jsem si zároveň zvednul sebevědomí po nedávném ME družstev v Budapešti, kde jsem závod trochu zvoral. Teď jsem to takticky zvládnul a už jsem pochopil, že jsem schopný závodit s elitními půlkaři,“ pochvaloval si odchovanec opavské atletiky.

Samolepku ještě měnit nebude

Po úterním výkonu se talentovaný běžec posunul na pátou příčku letošního evropského žebříčku, stejné místo mu patří i v českých historických tabulkách. K národnímu rekordu Lukáše Vydry mu chybí ještě přes sedm desetin.

Holušovo sponzorské auto ještě zdobí samolepka s jeho nejlepším loňským výkonem 1:46,09, ale opravu zatím neplánuje. „Ten čas jsem vylepšil už na Zlaté tretře a s přelepením počkám až na konec sezóny. Třeba bych pak nálepku musel měnit častěji,“ dodal s úsměvem.

Reklama

Související témata: