Hlavní obsah

Tyčkař Balner: Nebudu lhát, chci v Barceloně urvat medaili

Ví, že má formu. Tyčkař Michal Balner pravidelně atakuje výšky nad 570 centimetry a s takovou výkonností může na mistrovství Evropy v Barceloně směle pomýšlet na medaili. A blonďatý svěřenec Boleslava Patery se těchto ambicí nezříká.

Foto: Jan Třeštík, ČTK

Tyčkař Michal Balner

Článek

V posledních závodech jste pravidelně atakoval výšky kolem 570 centimetrů, na co taková forma může stačit v Barceloně?

Nerad říkám, co bych chtěl, ale určitě si tam chci zazávodit dvakrát. A nebudu lhát, chci urvat medaili. Mám na to, když předvedu, co umím. Když jsme s trenérem Paterou koukali na mé pokusy, 580 by tam mělo zůstat. Možná to zní přehnaně, ale já tomu věřím.

Při vaší poslední Diamantové lize v Paříži vás ale zbrzdil zdravotní problém...

Jak tam byly dlouhé prodlevy, chytly mě křeče do lýtek a byl jsem nucen pokus vynechat. Ale nechal jsem si ho na 576 a povedl se mi, laťka těsně spadla. Pak jsem v neděli hned závodil v Třinci a vyzkoušel si rytmus závodů obden jako je kvalifikace a finále.

Letošním suverénem je zatím Francouz Lavillenie, je pro vás hlavním favoritem?

Určitě, jestli něco nepokazí, měl by vyhrát, i když může třeba příliš odpočívat, pak to třikrát projde, což se může stát každému, zvlášť v té dlouhé kvalifikaci... Ale je totální jedničkou, má všechny skoky od rozcvičení do posledního pokusu stejné, zasloužil by se to.

V Paříži zkoušel i 607 cm, což kromě Bubky nikdo neskočil...

Říkal mi, že by to pro něj byl takový Mount Everest. Když bude odpočatý a foukne mu do zad, může přes šestku skákat. Asi ne světový rekord, ale potenciál má velký.

O to příjemnější asi bylo skákat v Paříži, když Francouzi mají tyčku tak rádi..

To byl luxusní zážitek. Když jsem si nechával roztleskat pokus, měl jsem husí kůži. Takových závodů potřebuju co nejvíc, abych pak byl i mazák na velkých soutěžích.

Reklama