Hlavní obsah

Atleti prošli školou, jsou ještě nevyzrálí

BARCELONA

Medailová optika vrací českou atletiku do meziválečného období. Jediný bronz z mistrovství Evropy je vzhledem k očekáváním způsobeným skvostným úvodem sezóny tristní bilancí. Detailnější pohled ale ukazuje velký potenciál nastupující generace.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Když překážkář Petr Svoboda nedosáhl v Barceloně na jednu z medailí, zmocnil se ho smutek.

Článek

Před čtyřmi lety si Češi z Göteborgu vezli čtyři medaile. Ale jediné další umístění do šestého místa. Dva ze čtyř medailistů od té doby ukončili kariéru (Janků a Železný), Šebrle se na šampionát kvůli zranění neprobojoval.

Jen Špotáková své medailové umístění obhájila. K ní ale přibylo osm příček mezi nejlepší šestkou. A co je nejvíc potěšující, je jejich věkový průměr: 22letí Holuša a Prorok, o rok starší Hejnová s Rosolovou, 24 let je Ptáčníkové a nejzkušenějšími z nich tak jsou teprve 25letí Svoboda, Masná a Bába. „Ještě nejsou úplně zralí,“ říká reprezentační kouč Tomáš Dvořák.

Tlak je výmluva, myslí Dvořák

V Barceloně se někteří ocitli v dosud nepoznané situaci. Hejnová ani Frydrych nikdy nejeli na velkou seniorskou akci jako kandidáti na medaili, Svoboda před žádným šampionátem nevedl evropské tabulky. Jenže tuto roli nezvládli a hovořili o tom, jak neunesli tlak, či jak jim nefungovala hlava. „Tlak je trochu taková výmluva. Je škoda, že medaili neudělali, ale znamená to pro ně velký impulz, aby se lépe připravili na příští roky,“ je přesvědčen Dvořák.

Ale množství atletů, kteří vrchol sezóny nezvládli psychicky, je až zarážející. Některé sporty se vydaly cestou psychologů...

„Je otázka, jestli by pomohl někdo, kdo nezná prostředí. Nejvíc si natrénovali psychiku tady, to je ta největší škola. Potřebují velké závody, protože tohle se holt nenaučí na mistrovství republiky,“ vysvětluje Dvořák. „Pracovat se na tom dá. Být šampiónem se člověk učí. Můžu poradit, ale hlavně musí chtít sami,“ říká Dvořák.

Pokud skutečně už za dva roky v Helsinkách, či dokonce na olympiádě v Londýně alespoň část mladých finalistů promění nasbírané zkušenost v medailový zisk, bude možné helsinský šampionát zpětně považovat za úspěšný. Opakování zmiňovaných „výmluv“ na tlak a nefungující hlavu by už bylo k smíchu.

Reklama

Související témata: