Hlavní obsah

Favority na titul Atlet roku jsou Rudisha a Felixová

MONTE CARLO

Keňský osmistovkař David Rudisha a americká sprinterka Allyson Felixová jsou velkými favority na zisk prestižního ocenění Atlet roku. Oba se dostali ve svých kategoriích do zúžené pětičlenné nominace, z níž vzejde vítěz ankety. Ten bude vyhlášen v neděli 21. listopadu na tradičním galavečeru v Monaku.

Foto: www.iaaf.org

Keňský půlkař David Rudisha (vpravo) je velkým favoritem na Atleta roku.

Článek

Mezinárodní atletická federace (IAAF) zredukovala původně desetičlenné seznamy nominovaných o polovinu po hlasování fanoušků a členů takzvané rodiny IAAF, což jsou členové národních svazů, vybraní atleti, jejich manažeři či novináři.

Spolu s jednadvacetiletým Rudishou, jenž letos dvakrát překonal světový rekord na 800 metrů až na 1:41,01 minuty, jsou v nominaci americký sprinter Tyson Gay (vítěz ankety z roku 2007), jeho krajan David Oliver (110 m překážek), vytrvalec Zersenay Tadese z Eritrey a norský oštěpař Andreas Thorkildsen.

Mezi pět nejlepších se tak nedostal například Francouz Christophe Lemaitre, jenž letos jako první běloch zaběhl stovku po 10 sekund a na mistrovství Evropy získal tři zlaté medaile.

Favoritka ženské kategorie Felixová letos jako jediná vyhrála novou atletickou sérii Diamantovou ligu ve dvou disciplínách (200 a 400 m). Jejími soupeřkami jsou jamajská sprinterka Veronica Campbellová-Brownová, Keňanka Milcah Cheywaová (3000 m překážek), britská vícebojařka Jessica Ennisová a chorvatská výškařka Blanka Vlašičová, letošní nejlepší atletka Evropy.

Ženská kategorie bude mít zcela jistě premiérovou vítězku, neboť etiopská vytrvalkyně Meseret Defarová, jež byla v původní desítce jedinou držitelkou trofeje z minulosti, se na zúžený seznam nedostala.

Bolt prvenství neobhájí

Již dříve bylo jasné, že loňskou výhru v anketě neobhájí jamajský sprinter Usain Bolt a americká čtvrtkařka Sanya Richardsová, kteří po slabší sezoně nebyli ani mezi nejlepší desítkou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.