Hlavní obsah

Maratónský šampión Wanjiru bude v sobotu pohřben, matka protestuje

NAIROBI

Podle nařízení keňského soudu už může být olympijský vítěz v maratónu Samuel Wanjiru pohřben, i když stále není jasné, zda byl zavražděn, nebo zda byla jeho smrt nešťastnou náhodou. Rozloučení se uskuteční ještě v sobotu v jeho bydlišti Nyahururu severně od Nairobi. Wanjiruova matka však chce pohřbu zabránit, podle ní by tělo mělo být ještě zkoumáno k objasnění tragédie.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Samuel Wanjiru po maratónu v Londýně v roce 2009.

Článek

Čtyřiadvacetiletý keňský běžec byl nalezen mrtev 15. května pod balkonem svého domu, a byť se původně zdálo, že šlo o nehodu, výsledky pitvy naznačují cizí zavinění. Podezření padá na manželku, která ho přistihla při nevěře. "Jak se může konat už teď pohřeb? Vždyť ještě neproběhlo žádné rozumné vyšetřování," zlobí se Wanjiruova matka Hannah.

Ta je přesvědčena o tom, že se olympijský vítěz stal obětí komplotu. Manželka se podle ní podílela na vraždě s nočním hlídačem a nastražili to jako nehodu. Pitva už nicméně proběhla a patologové označili za příčinu smrti zranění hlavy po fatálním úderu, zlomeninu lebky v týlu a krvácení do mozku. Wanjiru přitom spadl ze čtyři metry vysokého balkonu na všechny čtyři končetiny.

Reklama

Související témata: