Hlavní obsah

Rosolová shazuje na Zadově přebytečná kila

PRAHA

Atletka Denisa Rosolová měla po sezóně měsíc a půl volno, nejvíc z tréninkové skupiny "rychlých holek", dávala se zdravotně dohromady, ale také přibrala skoro šest kilo. Halová mistryně Evropy v běhu na 400 metrů se ale už dostává při prvním soustředění na Zadově opět do tempa. Není vyloučeno, že hned zkraje sezóny zkusí běh na 400 metrů s překážkami, a pokud by se jí dařilo, mohla by změnit disciplínu už příští rok.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Denisa Rosolová zahájila na Zadově přípravu na novou sezónu.

Článek

Na letošním mistrovství světa v Tegu měla finálové ambice, ale zradilo ji tělo. Náladu si spravila alespoň sedmým místem ve štafetě, ale týmový duch nejspíš půjde v příští olympijské sezóně trochu stranou. Během pauzy se zdraví Rosolové dalo do pořádku, atletka objížděla rodinu po Čechách, volno trávila i na Moravě ve sklípku u burčáku.

"Všichni mě vykrmovali, pořád nějaké dobroty a hlavně sladké, a takhle to dopadlo. Teď se s tím tahám," glosovala na Zadově svou nadváhu. "Začátky jsou vždycky těžké, ale snad už jsem něco shodila. Už se do toho dostávám," prohlásila zhruba po dvoutýdenní dřině.

Rosolovou v přípravě omezuje delší volno a do formy se podle trenérky Martiny Blažkové bude dostávat déle. "Nemám na výběr," komentovala to atletka.

Vynechá halovou sezónu?

Když se nestihne dostat do formy včas, je možné, že vynechá halovou sezónu, v níž letos v Paříži získala zatím životní medaili. "Nechci se trápit. Když budu běhat blbě, tak v té hale nemám co dělat a budu se připravovat na letní sezónu," konstatovala.

Výjimkou může být štafeta, jež bude obhajovat bronzové medaile z Dauhá, které získala po dodatečné diskvalifikaci Jamajčanek. "Ale nevím, jestli se vůbec budeme pokoušet se tam dostat," řekla Rosolová.

Česká štafeta má takřka jistou účast na olympijských hrách díky výkonu z MS, ale to nakonec může být pro českou čtveřici v příštím roce také jediný společný start. Důvodem je skutečnost, že vedle OH v Londýně je také mistrovství Evropy v Helsinkách, kam by se Rosolová, Zuzana Hejnová, Jitka Bartoničková a Zuzana Bergrová musely kvalifikovat.

"Nechci jít štafetu před olympiádou, chci se soustředit na individuální starty," prohlásila navíc Rosolová. Podobný názor má i Hejnová. "Kvůli přípravě na olympiádu musí jít štafeta trochu stranou, i když to podle situace asi rozhodne Martina (Blažková)," uvedla Rosolová. "Nejde jít v tak nabité sezóně všechno na plné pecky, bude ale záležet na aktuální situaci," doplnila trenérka Blažková.

Příští rok o setinu líp

Poslední dvě sezóny si Rosolová vytvořila osobní rekord na Zlaté tretře, vždy o setinu. "Takže mám tam v plánu běžet příští rok o další setinu líp," usmívala se. Cíle má však vyšší. "Chtěla bych běžet alespoň 50,5 sekundy, a kdyby se to povedlo, tak bych ráda také v hale osobák," prohlásila. V nabité sezóně pak chce opět čtyřstovku kombinovat s dvoustovkou.

Jenže všechno může být úplně jinak. Už loni Blažková s Rosolovou polemizovaly, kdy zkusit závod na 400 metrů překážek. Nakonec na to nedošlo, ale možnost přestupu je stále otevřená. "Už ty překážky běhala, i když ne do zatáčky," řekla Blažková. "Je těžké něco měnit v olympijském roce, ale nebráním se tomu hned z kraje sezóny," dodala trenérka.

Rosolová ji poslechne. "Chtěla bych to vyzkoušet, aby mě to pak nemrzelo. Můžu čerpat z toho, že jsem chodila dálku, nějaký rytmus mám," prohlásila bývalá vícebojařka a dálkařka.

Její výhodou je, že má rychlejší čtyřstovku než Hejnová, sedmá žena z mistrovství světa. "Na dlouhé ploty můžeme jet na olympiádu tři, tak proč ne," usmála se Rosolová.

Reklama

Související témata: