Hlavní obsah

EA: Koronavirus se po HME atletů šířil kvůli porušování pravidel

Lausanne

Množství pozitivních testů na koronavirus mezi atlety po skončení halového mistrovství Evropy v Toruni bylo zaviněno podle vedení Evropské atletiky nedůsledným dodržováním nastavených pravidel. Podle dnešního prohlášení EA mají všechny ohlášené případy spojitost se dvěma hotely, v nichž byly výpravy během šampionátu na začátku března ubytovány.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Po návratu do vlasti se nákaza koronavirem objevila například v britské či nizozemské reprezentaci. EA zdůraznila, že před šampionátem stanovila přísná lékařská a hygienická opatření a během HME bylo v Polsku provedeno 1920 testů mezi atlety, členy výprav a dobrovolníky.

"Vyšetřování bohužel ukázalo, že přísný hygienický protokol, který měl být dodržován i v týmových hotelech, nebyl vždy plně respektován," uvedla EA. Zdůraznila ale, že ačkoliv má morální povinnost zajistit pro sportovce na organizovaných akcích bezpečné prostředí, dodržování zdravotních a bezpečnostních pravidel je na odpovědnosti každého jednotlivce.

Halové mistrovství Evropy v Toruni se uskutečnilo od 4. do 7. března. Bylo prvním atletickým šampionátem od mistrovství světa v Dauhá v říjnu 2019. Kvůli pandemii koronaviru se konalo v bublině s pravidelnými testy, izolací účastníků od okolí a rouškami všude s výjimkou závodů. Do haly nesměli diváci.

Reklama

Související témata: