Hlavní obsah

Montgomery prý produktem projektu 'Světový rekord'

SAN JOSE

Kauza dopingové laboratoře Balco a jejího preparátu THG dostala v zámoří nový rozměr. List San Jose Mercury News přišel s informacemi o existujících důkazech, podle nichž sprinter Tim Montgomery, držitel historicky nejrychlejšího času na stovce, je produktem programu s pracovním názvem 'Projekt světový rekord'.

Foto: ČTK

Byl to podvod? Tim Montgomery zaběhl v září 2002 nejrychleji stometrový sprint.

Článek

Do něj bylo údajně zasvěceno pět osob: v listopadu 2000 jej zosnovali Montgomery, šéf laboratoře Vincent Conte, trenéři Charlie Francis, bývalý kouč proslulého dopingového hříšníka Bena Johnsona, a Trevor Graham a bývalý jugoslávský šampión v kulturistice Miloš Šarčev.

Podle listu byl Montgomerymu v květnu 2001 osmkrát dodán v té době ještě dlouho nezjistitelný steroid tetrahydrogestrinon (THG). V září 2002 zaběhl nynější partner sprinterské královny Marion Jonesové v Paříži světový rekord na stovce časem 9,78 sekundy. Montgomery nikdy nebyl pozitivně testován a opakovaně hovoří o své čistotě.

List přišel s informacemi den poté, co Jonesovou kvůli údajné spolupráci s ústavem Balco vyslechla americká antidopingová agentura USADA. Ta nemá sice k dispozici žádné starší vzorky fenomenální atletky, nicméně prý se objevily závažné důkazy, že trojnásobná olympijská vítězka je zapletena do dopingového skandálu.

Začít s čištěním

Agentura AP jako o nejzávažnější indicii hovoří o kalendáři, který byl součástí dokumentů zabavených vloni v Balku. Nese iniciály M.J. a odkazuje na řadu atletických závodů v období od března do srpna 2001.

Obsahuje 'termínovku' užívání zakázaných a maskovacích látek a u dne 29. března poznámku "začít s čištěním" - vloni přitom při vyšetřování prý vyšlo najevo, že to měl být pokyn k zahájení užívání THG.

Jednotlivá data pak doplňují písmena C, E, G a I. V prvním případě se prý jedná o THG a list New York Times rozklíčoval další jako zkratky pro maskující látku epitestosteron, růstový hormon a složku podobnou inzulínu.

Nechybí ani odkazy na Trevora, C.J. a Victora, což poukazuje na bývalého atletčina trenéra Grahama, jejího exmanžela Huntera, který po svém dopingovém skandálu ukončil koulařskou kariéru, a Conteho.

Chci klid, vzkázala Jonesová

Právníci Jonesové staví obhajobu v prvé řadě na tom, že pod iniciálami M.J. se může skrývat kdokoliv, a že řada poznámek v kalendáři ukazuje spíše na to, že byl připraven pro muže.

"Opírají se o stanoviska, dokumenty, neověřené zprávy a narážky, které nejsou důkazy," citovala AP atletčina zástupce Riche Nicholse. "Obviňovat a případně potrestat olympijskou atletickou ikonu Marion Jonesovou, která nikdy nebyla pozitivně testována, je neuvěřitelné," dodal.

Jonesová antidopingový úřad už vyzvala, aby ji nechal v klidu se připravovat na olympiádu v Aténách.

Whiteová spolupracuje

Na rozkrytí kauzy kolem kalifornské laboratoře spolupracuje odnedávna i Kelli Whiteová, jež v minulém týdnu s pokorou přijala dvouletý trest za doping.

Dnes již diskvalifikovaná vítězka běhů na 100 a 200 metrů z loňského šampionátu v Paříži přiznala, že vedle stimulantu modafinilu, kvůli kterému neprošla ve Francii dopingovou kontrolou, užívala i EPO a do loňského podzimu běžnými testy nezjistitelný THG. Svědčit by měla i při federálním vyšetřování aféry.

Reklama

Související témata: