Hlavní obsah

Šebrlemu se už zdá o desetiboji v Aténách

PRAHA

Měsíc před zahájením olympiády v Aténách na Romana Šebrleho už vážně dýchla atmosféra her a při úterní ukázce oblečení české výpravy si musel opět uvědomit, že na hrách bude jednou z největších nadějí. "Není to pro mne svazující pocit, spíš vše beru jako výzvu," říká odhodlaně 29letý desetibojař, jenž jako jediný v historii překonal hranici devíti tisíc bodů.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Roman Šebrle

Článek

Po chvilkovém váhání přiznává, že se mu o aténském olympijském závodu už v noci několikrát zdálo. "Já obsah snů rychle zapomínám. Takže mi z toho zůstal zatím pokaždé jen dobrý pocit. Většinou se mi zdává příběh z dálkařského sektoru. Odrazím se, krásně letím a najednou - 850 a naposledy jsem ve snu snad přeskočil doskočiště," vykládá s mírným úsměvem.

Sny jsou jedna věc a realita druhá. Prestižní desetiboj v Götzisu však světový rekordman letos v květnu vyhrál druhým nejlepším výkonem kariéry (8842 b.), ve velkém stylu se hodlá předvést i v řecké metropoli. "V Sydney stačilo k vítězství 8641 bodů, letos ale očekávám, že na zlato to bude muset být mnohem víc."

Na minulých OH příjemně překvapil stříbrem, pro Atény má vyšší cíl. "Rozdíl mezi druhým a prvním místem je obrovský a já letos cítím velkou šanci být hodně vysoko. Upřímně přiznám, že tenkrát jsem myslel na medaili a teď chci zlato. Jsem o čtyři roky starší, což je škoda, ale snad i zkušenější a závodnicky vyzrálejší, což by snad mohla být výhoda," uvažuje.

V tréninku finišuje

Změnili se i Šebrleho soupeři, v Sydney ho porazil Estonec Nool a šlapali mu na paty Američan Huffins a Brit Macey, tentokrát pokládá za největší protivníky dvojici z USA Pappase a Claye.

"Budu pozorně sledovat, jak o víkendu zvládnou americkou kvalifikaci, ale rozhodně nemám nesportovní přání, aby třeba neskočili základ v tyči a mě ubyl těžký soupeř. Spíš se snažím soustředit na sebe, právě stojím před rozhodujícími dvěma týdny přípravy," přiznává nejlepší český atlet, jenž původně plánoval výjezd do maďarské Taty, ale nakonec dal přednost Nymburku.

V následujících čtrnácti dnech se vydá do tamního sportovního centra, kde absolvuje intenzivní dvou až třífázový trénink. "Jdu podle osvědčeného modelu z minulých let. Zaměřím se hlavně na rychlost a vytrvalost. Nejtvrdší přípravu, po které se až chce zvracet, už mám za sebou. Dával jsem si slušně do těla. Teď půjde o tréninkové dávky, z nichž je člověk asi nejvíc unavený, ale dokáží ho šťouchnut pořádně dopředu," vypráví Šebrle.

"Zdravotně se cítím dobře. Nic mě nebolí, jen lehce cítím achilovky. Ale ne tak, že bych něco nemohl dělat," říká odhodlaně.

Do dějiště her dorazí dva dny před startem

Dosud podivné české léto ale nedává možnost připravit se na čtyřicetistupňová horka v Aténách. "Přichystat na vedro se stejně nedá, volím model klidné domácí přípravy. Na začátek srpna chystám ještě nějaké mítinky, u nás i někde venku, program mi zařizuje manažer Alfonz Juck. Žádný desetiboj ale nepůjdu, zkusím jednotlivé starty na překážkách, dálku a sprinty," přibližuje Šebrle.

Do dějiště OH dorazí až dva dny před startem desetiboje. "Nechtěl jsem tam být dřív. Mám zkušenost, že pár dnů aklimatizace mi postačí." První polovinu olympijských her tak stráví doma. "Určitě se chystám sledovat televizi, ale vnímat to budu asi méně, než kdybych byl tam." Do Řecka mu přijedou fandit i manželka Eva a jeho otec, dvouletý syn Štěpán zůstane doma. "Bude u babičky, tam by z toho ještě nic neměl. Navíc by pořád někam utíkal, takže by si závod nemohla užít ani žena."

Šebrle by nechtěl aténskou příležitost promarnit, i když se ještě necítí tak starý, aby nemohl hledět s perspektivou i k další olympiádě. "Na příštích hrách v Pekingu mi bude třiatřicet a třeba Lobodin či Nool si v takovém věku ještě udělali osobní rekordy. Je ale jasné, že v hlavě teď mám jen Atény, proto se mi o nich i zdává."

Reklama