Hlavní obsah

Výškaři Janků objevili pneumotorax plic

STOCKHOLM

Neznámé dýchací potíže připravily Tomáše Janků, jednoho ze tří českých výškařů pro olympijské hry v Aténách, o start na úterním mítinku Super Grand Prix. Janků sice odcestoval do švédského Stockholmu, místo do výškařského sektoru však musel do nemocnice. Lékaři jako příčinu dýchacích problémů nakonec označili pneumotorax pravé plíce.

Foto: PRÁVO

Tomáš Janků

Článek

"Už cestou se mu udělalo špatně, tak se rozhodl neriskovat a využil služeb lékaře mítinku a následné nemocniční ošetření," řekl ČTK výškařův manažer Libor Varhaník. "Poslední diagnóza skutečně zní pneumotorax pravé plíce," přiblížil charakter potíží českého reprezentanta.

Podle švédských lékařů se však nejedná o nic mimořádně vážného. "Jeho pravá plíce je prý méně funkční," uvedl Varhaník. Janků se po zavedení drenáže ulevilo, v nemocnici však zůstane přes noc a domů by měl odletět ve středu, pokud nenastanou žádné komplikace.

Místo závodění odpočinek

"Olympiáda snad ohrožená není, ale zrušili jsme nedělní start v německém Viersenu a zajde po příletu na další vyšetření," uvedl Varhaník, který se spojil s jedním z lékařů českého olympijského týmu Petrem Sikorou. "Nechci to bagatelizovat, ale snad to nebude vážné. Klinika tvrdí, že to velký problém není," věřil Varhaník.

Janků neztrácel dobrou náladu ani svůj pověstný smysl pro černý humor. "Mám asi pneumotorax," jmenoval s nadsázkou ještě před vyřknutím diagnózy vážné zranění plic, jehož je však několik druhů. Vesměs se jedná o proniknutí vzduchu mezi poplicnici a pohrudnici. "Asi se nestihnu rozcvičit," dělal si legraci výškař, jenž letos skočil na mistrovství republiky v Plzni osobní rekord 233 centimetrů a zařadil se mezi olympijské favority.

Reklama