Hlavní obsah

Sto českých dnů do OH: životní forma i rozpaky

Praha

Na Trafalgarském náměstí, kde hodiny odpočítávají dny do startu olympiády, dnes svítí stovka. V jakém rozpoložení zastihla kulatá cifra české sportovce? Některé teprve čeká tuhý boj o nominaci, jiní už obrušují formu, aby ji v Londýně předvedli v plném lesku.

Foto: Locog, ČTK/AP

Už jen sto dní zbývá do olympiády v Londýně

Článek

Aktuálně má start v Londýně od 27. července do 12. srpna jistých 49 českých reprezentantů. Konečný počet členů výpravy ale bude zřejmě více než dvojnásobný. „Pracujeme s minimálním a maximálním počtem kvůli logistice, Mezinárodní olympijský výbor po nás chce každých čtrnáct dnů číslo aktualizovat kvůli ubytování," vysvětluje místopředseda Českého olympijského výboru pro sport František Dvořák.

Dva kolektivy ve hře

„Můžeme se dostat na nějakých 105 lidí, maximálně počítáme se 130," vypočítává Dvořák. Značný vliv na konečný počet budou mít kolektivní sporty, reálnou šanci mají při červnové kvalifikaci v Turecku basketbalistky, finance na cestu do Japonska, kde se poperou o start v Londýně, sehnali i pozemní hokejisté.

Nominace bude schválena plénem Českého olympijského výboru 28. června, naposledy v Pekingu čítala česká výprava 134 členů.

Největší české hvězdy vesměs nominační kritéria trápit nemusí, spíše teď hloubají, jakou zvolit alchymii, aby forma vygradovala v pravý čas. „Sto dnů? To je ještě fůra času," ujišťuje tenisová wimbledonská vítězka Petra Kvitová. Poslední zámořské turnaje jí příliš nevyšly, v Indian Wells vypadla ve třetím kole, v Miami ve druhém. „Forma se ladí, teď jsem strávila dva týdny přípravou v Turecku. Dopadlo to dobře, natrénováno mám," zůstává klidná.

Nervozitu nepociťují

Suverén loňské sezóny na horských kolech Jaroslav Kulhavý na úvod sezóny dojel v závodech Světového poháru pátý a dvanáctý, přesto tvrdí: „Forma je lepší než loni touhle dobou." Úřadující vítěz SP se cítí lépe, než ukazují výsledky. „Lidi si zvykli, že pomalu všechno vyhrávám, ale někdy vás zradí technika nebo přijdou jiné problémy. Určitě nejsem nervózní," ujišťuje.

I obhájce střeleckého zlata v trapu David Kostelecký by si přál do Londýna lepší fazónu. „Forma ještě není podle představ, pořád je na čem pracovat. Během soustředění jsem měl smůlu na špatné počasí," posteskl si sportovní střelec.

Berdych zářil

Naopak na aktuální pohodu si nemůže stěžovat třeba judista Lukáš Krpálek. Po dlouhé zdravotní pauze se blýskl únorovým triumfem na domácím Světovém poháru v Praze.

Při Davis Cupu se Srby zase oslnil třemi vítězstvími bez ztráty setu Tomáš Berdych, z vodních slalomářů v první polovině domácí nominace nejvíce zářil zatím stoprocentně úspěšný kajakář Vavřinec Hradilek.

Další sportovci jsou nyní v očekávání. Přípravu mají za sebou, ale nevědí, na čem jsou. „Já se cítím dobře, trénoval jsem bez výpadku, ale o formě vůbec nic netuším, poznám to až na prvním Světovém poháru 5. května," krčí rameny úřadující vicemistr světa na skifu Ondřej Synek. Stejně na tom je i jeho kolegyně z disciplíny a loňská světová šampiónka Mirka Knapková.

Oštěpařská obhájkyně olympijského zlata z Pekingu Barbora Špotáková se v pondělí vrátila ze soustředění v Jižní Africe a vyhlíží první závody v čele s květnovou Zlatou tretrou. Přesto jí už nyní optimismus neschází: „Všechno jde podle představ, jsem zdravá a cítím životní formu," vyhlašuje světová rekordmanka.

Že nejde o přehnané sebevědomí, potvrzuje její kouč Jan Železný. „Až jsem trochu nervózní z toho, jak zatím celá příprava probíhala hladce. U celé skupiny a hlavně u Báry," přiznává oštěpařská legenda.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.