Hlavní obsah

VIDEO: Stovka pod devět sekund? Bolt to může dokázat, tvrdí Smith

Londýn

Stačí prý zapracovat na startovní reakci a akceleraci po výběhu z bloků a jamajský světový rekordman na stovce i dvoustovce Usain Bolt by podle Tommieho Smithe mohl stlačit čas na stometrové trati pod devět sekund. Podle někdejšího amerického držitele rekordu na 200 metrů by stačilo vylepšit požadované atributy na úroveň úřadujícího světového šampióna a Boltova krajana Yohana Blakea.

Boltův světový rekord na stovce při MS 2009 Video: You Tube

 
Článek

"Pokud napodobí Blakeův start, blížíme se času 8,9, možná 8,88. Na dvoustovce by s lepším startem a svou technikou mohl čas stlačit pod 19 sekund," uvedl Smith, jehož čas 19,83 z olympiády v roce 1968 setrval v čele světových tabulek jedenáct let.

"Je větší a silnější než já, až vás to vyděsí. Moje průměrná rychlost byla podobná té, kterou má Bolt. Jenže on ji (při svém rekordu 9,58) získal o pět šest metrů dřív než já. Je tak silný, že maximální rychlost na stovce dosáhne po 40 metrech, na dvoustovce po 120," srovnal Smith svůj a Boltův rekordní závod (19,19).

Nedávno předpovídal Boltovi zlepšení světového rekordu na stovce i další slavný Američan a čtyřnásobný olympijský vítěz Michael Johnson, "Pokud se Usain soustředí na vylepšení techniky, mohl by zaběhnout stovku za 9,40," prohlásil Johnson pro web laureus.com.

Bolt na nedávné jamajské olympijské kvalifikaci na obou sprinterských tratích prohrál s Blakem, zřejmě i kvůli potížím se stehenním svalem. Podle agenta Rickyho Simmse je však po léčbě u renomovaného sportovního lékaře Hanse-Wilhelma Müllera Wohlfahrta v pořádku a naplno trénuje.

Už dříve nicméně zrušil svůj start na Diamantové lize v Monaku, kde měl absolvovat generálku před obhajobou tří zlatých olympijských medailí. Jeho rival Blake se naopak před hrami v Londýně ještě v akci představí - v úterý 17. července absolvuje na mítinku v Lucernu první letošní start v Evropě.

Reklama