Hlavní obsah

Kenteris a Thanuová obviněni

ATÉNY

Řečtí atleti Kostas Kenteris a Ekaterina Thanuvoá byli ve čtvrtek obviněni, že se úmyslně vyhnuli před začátkem olympijských her dopingovému testu. Aténský státní zástupce navíc proti oběma sportovcům vznesl obvinění, že předstírali nehodu na motocyklu, čímž chtěli získat čas na odklad projednávání jejich případu.

Článek

O obvinění řeckých atletických hvězd informoval státní zástupce Dimitris Papangelopulos. Vznesené žaloby jsou výsledkem dvouměsíčního vyšetřování. Datum začátku procesu zatím nebylo stanoveno, podle zdroje agentury Reuters však Kenterisovi a Thanuové v případě odsouzení nehrozí vězení. "Je hodně nepravděpodobné, že by museli za mříže. Dostanou spíš finanční pokutu," uvedla agentura.

Jednatřicetiletý Kenteris a jeho o dva roky mladší reprezentační kolegyně patřili mezi největší naděje Řeků na zisk medailí na domácí olympiádě. Den před slavnostním zahájení her však oba opustili olympijskou vesnici krátce předtím, než tam přijeli dopingoví komisaři, kteří jim měli odebrat vzorky.

O dva dny později se měl jejich případem zabývat Mezinárodní olympijský výbor, oba atleti se však kvůli údajné nehodě k jednání nedostavili a ukryli se v nemocnici. Poté se olympijský vítěz v běhu na 200 metrů ze Sydney a stříbrná medailistka na stovce sami vzdali účasti na hrách.

Společně s Kenterisem a Thanuovou byli v souvislosti s falšováním údajů o nehodě obviněn jejich kouč Christos Tzekos a několik doktorů z nemocnice, kde byli atleti hospitalizováni. Státní zastupitelství již dříve informovalo o tom, že obviní i tři údajné svědky tajemné havárie, kteří prý ve svých výpovědích lhali.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.