Hlavní obsah

Ščerbová se s Bábou ve škole nepotká

PRAHA

Tři cihličky o váze 20 gramů si vyzvedla ve slušivém stříbrnočerném kostýmku. Osmnáctiletá dálkařka Denisa Ščerbová letos vystoupila ze stínu svého přítele Jaroslava Báby a na vyhlášení nejlepších atletů přebrala tituly Junior roku, Objev roku a osmé místo v hlavní kategorii.

Článek

Svěřenkyně trenéra Dudy si ocenění vysloužila zlatem z juniorského mistrovství světa v italském Grossetu i startem v Aténách, kde byla nejmladší českou atletkou.

"Tam mi to ale moc nevyšlo, na dva vrcholy v krátké době se ale těžko připravuje," vzpomíná vítkovická dálkařka na olympiádu, kde se pro ni stala kvalifikace konečnou. "Jsem ale moc ráda, že jsem konečně proklouzla mezi světovou špičku."

Kouč Aleš Duda si ji nemůže vynachválit. "Ona je takový ideální svěřenec," říká letošní Trenér roku. Ščerbová si ale uvědomuje své rezervy. "Budu muset ještě přidat v přípravném období," říká.

Po konci nabité sezóny se mohla věnovat klasickému životu osmnáctileté slečny: dovolená, škola, nákupy... "Zrovna minulý týden jsem měla období, kdy jsem nakupovala vánoční dárky. Pro sebe," usmívá se půvabná dálkařka. Zajde do kina, do divadla, sláva ji zatím netíží.

"Ani v Ostravě mě ještě nepoznávají, to spíš Jardu, ten je takový lépe zapamatovatelný. Vždycky když někam vyjdeme, tak do sebe lidi ťukají a ukazují si na něj. On se pořád kouká rovně a radši jde. Já se jen směju, kdo všechno si ho všímá," vypráví česká juniorská rekordmanka.

Na Tahiti v dobrém nevzpomíná

Na dovolenou v turistickém ráji na Tahiti, kterou hradili pořadatelé tamního mítinku, ale nevzpomíná úplně nejradši. "Cesta trvala 24 hodin, znovu bych tam jela, jen kdyby to bylo na tři týdny," vypráví s úsměvem. Ten se z její tváře vytrácí, jen když přijde řeč na školu.

"Mám takové menší problémy," přiznává. Studium má rozložené, takže na gymnáziu stráví o rok více než její spolužáci. Do konce roku musí uzavřít třetí ročník, i když už chodí na předměty ze čtvrtého. Teoreticky by se tak mohla na ostravském gymnáziu potkávat s přítelem Jardou. "Když jsme měli předměty spolu, tak byl ve škole jen jednou, a to jsme se zrovna nesetkali. A asi ani nesetkáme," vrací se jí úsměv.

Doma se s přítelem neučí a ani si netroufá srovnávat, kdo má lepší známky. "Asi to vyjde nastejno, záleží, jak v čem. Já ani pořádně nevím, jaké má známky," vykládá Ščerbová.

Pro jejího partnera budou krušné zejména následující dny. "Teď toho budu dohánět dost, hlavně tenhle týden bude náročný," posteskne si Jaroslav Bába.

Předmětem, který dvěma olympionikům nemůže ani v nejmenším činit potíže, by byl tělocvik. Jenže... "My ho nemáme, máme jen sportovní přípravu, kterou absolvujeme s trenérem," říká nejlepší česká dálkařka. "Ale jsem za to docela ráda, nevím, jestli bych se třeba udržela na kruzích."

Reklama