Hlavní obsah

Překážkář Parchment se na MS Jamajky zranil kvůli špatnému osvětlení

Kingston/Des Moines

Lídr letošních tabulek v běhu na 110 metrů překážek Hansle Parchment se na jamajském šampionátu zranil při rozcvičování a nemohl nastoupit do finále. Na vině podvrtnutého kotníku bronzového olympijského medailisty z Londýna bylo podle všeho špatné osvětlení na tréninkové ploše v Kingstonu.

Článek

Parchment, jenž vede světové tabulky časem 13,05, šlápl krátce před finále na překážku, kterou přehlédl. „Rozcvičoval se a podvrtnul si levý kotník na překážce, která se tam někde povalovala. Osvětlení tam určitě mohlo být lepší," řekl agentuře Reuters jeho kouč Fitz Coleman.

Zranění a neúčast ve finále může pro Parchmenta znamenat komplikaci vzhledem k mistrovství světa v Moskvě, neboť národní šampionát slouží jako kvalifikace. Třiadvacetiletý atlet nicméně může dostat pro start na MS od jamajského svazu divokou kartu, pokud se časem udrží mezi třemi nejrychlejšími muži v sezóně.

„Jsem šťastný, že jsem vyhrál, ale zklamaný, že nemohl být na startu tak rychlý běžec jako Parchment. Slabé osvětlení před velkým finále na překážkách nebyl zrovna nejlepší nápad," uvedl Andrew Riley, jenž vyhrál v čase 13,33.

Mezi ženami nejrychlejší Rollinsová

Na souběžně konaném šampionátu USA v Des Moines se blýskla Brianna Rollinsová vyrovnaným čtvrtým nejlepším výkonem historie na trati 100 m překážek. Jednadvacetiletá sprinterka vyhrála v čase 12,26 a zaostala pouze o pět setin sekundy za světovým rekordem Bulharky Jordanky Donkovové z roku 1988.

„Jsem z toho celá pryč, je to úžasné," hledala těžko slova Rollinsová, jež se teprve nedávno stala profesionálkou. Rychleji než ona běžela pouze dvakrát Donkovová, jejíž třetí nejlepší čas Rollinsová v Iowě vyrovnala, a jiná bulharská překážkařka Ginka Zagorčevová.

Nejlepší výkony roku předvedli v Des Moines také stříbrní olympijští medailisté z Londýna Michael Tinsley na 400 m překážek (47,96) a výškařka Brigetta Barrettová (204 cm).

Reklama