Hlavní obsah

Koulaře Prášila jen tak něco nerozhází. O medaili ale mluvit nechce

Praha

V březnu se blýskl bronzem z halového mistrovství Evropy, teď může koulař Ladislav Prášil útočit na medaili z mistrovství světa, vždyť v letošních tabulkách mu patří třetí místo výkonem 21,47 m z jihoafrického Potchefstroomu. Pomýšlí na stupně vítězů? „To neřeknu,“ plaše se usměje. Za robustního vrhače hovoří spíše výkony.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Koulař Ladislav Prášil.

Článek

I v přípravném období byl schopný překonávat hranici světové extratřídy 21 metrů. „S tím jsem moc spokojený, i na tréninku to vypadá dobře,“ libuje si třiadvacetiletý koulař, jehož kariéru výrazně přibrzdily potíže s kolenem. „Pro mě je takový malý zázrak, že jsem se dokázal srovnat po těch dvou operacích. Nečekal jsem, že to půjde takhle nahoru,“ přiznává.

Bolesti navíc proti jaru ustoupily i díky teplému počasí. „V něm je lepší regenerace, přechody ze zimy do tepla kolenu nedělají dobře. Také jsem se snažil ty svaly kolem kolene spravit posilováním,“ popisuje Prášil.

Výrazně shodil

Pomohlo i zhubnutí. „Výrazně,“ tvrdí trenér Petr Stehlík. „Měl 160 kilo, pak upravil stravu a shodil dvacet kilo čisté váhy, z toho ale něco ještě přibylo na svalové hmotě. To by málokdo dokázal, teď je díky tomu pohyblivější,“ chválí svěřence.

Na medaili v Moskvě podle Prášila bude třeba výkon kolem 21,40 m, Stehlík odhaduje o dvacet centimetrů méně. Je to v koulařových silách? „Když se mi to tam ideálně podaří, tak třeba jo,“ připouští Prášil, že mu myšlenky na stupně vítězů nejsou úplně cizí. „Ale nervózní z toho nebudu. Mě jen tak něco nerozhází,“ ujišťuje.

Flegmatická povaha může ve vypjatých závodech přijít vhod. „Láďa si nepřipouští neúspěch, hlavu má srovnanou. O medaili v Moskvě může bojovat,“ je přesvědčený Stehlík.

Světové tabulky 2013
22,28 Ryan Whiting (USA)
21,71 Reese Hoffa (USA)
21,47 Ladislav Prášil (ČR)
21,29 Justin Roohe (Kan.)
21,26 German Lauro (Arg.)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články