Hlavní obsah

I marodi vítězí, uklidňuje Veselého kouč Železný

Moskva

Jedenáct soupeřů a vlastní levé koleno. To jsou největší hrozby pro oštěpaře Vítězslava Veselého v cestě za titulem mistra světa. Zatímco u ostatních soků z tuctu finalistů dokáže odhadnout, jak jsou nebezpeční, možnosti svého pochroumaného kloubu nejlépe pozná až při samotné soutěži.

Foto: Aleš Gräf

Vítězslav Veselý měl bolavé koleno při kvalifikaci zatejpované.

Článek

Dva kvalifikační pokusy se na stavu kolene podepsaly, ale nikterak zásadním způsobem. „Koleno je stabilizované, oteklé není. Po kvalifikační zátěži bylo citlivější, ale to není nic, co bychom nečekali,“ informoval Petr Sikora, lékař české atletické reprezentace.

Ideálním scénářem pro finále je samozřejmě dlouhý první pokus jako se to Veselému povedlo v kvalifikaci, tentokrát však bez přešlapu. „Ale věřím, že může hodit daleko i více pokusy. V kvalifikaci předvedl technicky nepovedený druhý hod, přesto z toho bylo 81,5 metru,“ připomíná trenér úřadujícího mistra Evropy Jan Železný.

Kvalifikace povzbudila

Svého svěřence uklidňuje příklady z minulosti. „Zažil jsem hodně lidí, kteří dokázali i se zraněním uspět,“ vypráví. „Třeba Abakumovová před dvěma lety v Tegu. Vždycky zastavovala a dala strašnou ránu, ale jak měla problémy s kolenem, začala rychle uhýbat a najednou to lítalo,“ vybavuje si Železný souboj Rusky se svojí svěřenkyní Špotákovou.

„Nebo Marius Corbett na Hrách Commonwealthu v Kuala Lumpuru. Čtrnáct dnů ležel na hotelu s rozbitým kolenem a prvním pokusem na 88 metrů přehodil Backleyho. Jsou takové typy. Navíc Víťa ví, že v kvalifikaci hodil prvním pokusem daleko a v tom těle to je,“ uklidňuje trenéra.

Reklama

Související témata: