Hlavní obsah

Neběhá, pajdá, start sezóny je v ohrožení. Aspoň mám nového kamaráda, vtipkuje Veselý

Praha

Přes bolavé koleno se oštěpař Vítězslav Veselý snaží nedávat na sobě chmury znát. „Jak teď trénuju? Musím samozřejmě s mírou. Míra je teď můj nový kamarád,“ vypráví s úsměvem. Jenže dlouhotrvající zdravotní problémy mu pochopitelně náladu kazí. Vyhlídky na včasný start nové sezóny jsou pro úřadujícího mistra světa značně nejisté.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Vítězslav Veselý, druhý v anketě Sportovec roku.

Článek

Už od soustředění před srpnovým MS ho zlobí kolenní kloub, přesněji otok v kostní dřeni na holenní kosti a poškozená chrupavka na přední straně čéšky. V Moskvě přes bolest dokázal vyhrát, ale posezónní klid mu nepomohl. „Koleno atrofovalo, svaly povolily a zhoršilo se to víc než před mistrovstvím světa,“ přiznává třicetiletý oštěpař.

Zatímco parťáci ve skupině Jana Železného už nabíhají kilometry, Veselý si o ladném běhu může nechat jen zdát. „Doteď nemůžu ani klusat. Tedy můžu, ale pajdám u toho, jako bych měl protézu,“ přiznává. Víc času tak tráví na kole a v posilovně. „Je otravné na psychiku, když člověk vidí, jak kluci hrajou a běhají. Já jsem vyčleněnej mimo skupinu,“ mrzí ho.

Bolest občas cítí při chůzi do schodů, problémy má i ve spánku. „Neusnu jinak než na břiše. A když máte narovnané nohy, čéška tlačí do postele a to cítím, že tam je něco nestandardního. Tak mám nohy podložené, abych kolenu ulevil,“ popisuje druhý v anketě Sportovec roku.

Operaci se chce vyhnout

A tak není divu, že se Veselému honí hlavou různé scénáře. Operace? „Nikdo o tom nemluvil, ale člověk přemýšlí o všem možném. Když vás něco bolí a nelepší se to…“ přemítá. „Ale je lepší se v tom nevrtat. Kdyby se mi povedlo se dát dohromady cvičením, je to samozřejmě příznivější varianta,“ má jasno.

Oštěpařů se halová sezóna netýká, a tak má Veselý do prvních závodů relativně dost času. Jenže jistotu, že jako úřadující mistr světa absolvuje kompletní sezónu, postrádá. „Soustředění na Kanárských ostrovech mi dalo naději, teplo kolenu pomohlo. Ale i když budu fit, je možné, že začnu závodit třeba až koncem června. Je to pravděpodobné,“ připouští Veselý.

„A když to nevyjde, není lepší sezóna na vynechání než ta příští,“ pravil smířeně s ohledem na to, že v roce 2014 je vrcholnou akcí „jen“ mistrovství Evropy v Curychu.

Reklama