Hlavní obsah

Velký zázrak, říká Marcell o svém návratu. Překonal i psychický blok

Ostrava

Před dvěma lety se při mítinku Praga Academica pražským Strahovem rozléhal děsivý řev. Jan Marcell si při diskařské otočce vážně poranil koleno. „Přetrhl se mi zkřížený vaz, který při rotaci koleno drží, takže se tím utrhlo celé, přetrhaly se všechny vazy,“ vzpomíná devětadvacetiletý vrhač.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Jan Marcell skončil v kouli na Zlaté tretře druhý výkonem 20,74 m.

Článek

Absolvoval dvě operace, nad jeho atletickou budoucností visel otazník. „Nevěděl jsem, co bude dál. Dá se říct, že jsem do toho šel naslepo,“ přiznává.

Vrátil se i k disku

Jenže v úterý na Zlaté tretře už byl Marcell výkonem 20,74 m nejlepší ze silné ekipy českých koulařů, o víkendu v Braunschweigu bude Česko reprezentovat na mistrovství Evropy družstev jako diskař. „Potom, co mi doktoři řekli, je velký zázrak, že zase házím na té úrovni jako předtím, mám z toho velkou radost,“ neskrývá.

Při pokusu o návrat původně plánoval, že se bude věnovat jen kouli, neboť diskařská otočka by byla pro jeho „opravené“ koleno moc velkým rizikem. „Nejdřív jsem si s diskem pohazoval, abych měl nějaké východisko, protože koulařů je u nás teď hodně a místa na velké akce omezená,“ přiznával.

První tréninky diskařské otočky po zranění ale byly náročné. „Při kouli problém nebyl, ale jak jsem měl zafixované, že se mi to stalo při disku, musel jsem se hodně odvážit. Bylo pár tréninků, kdy jsem to chtěl zkusit, ale zase jsem odešel,“ přiznal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.