Hlavní obsah

Výška zažívá zlaté časy, chybí jen rekord. Sáhne po něm Katařan, nebo Ukrajinec?

Praha

Není letos na vrcholné úrovni soutěže výškařů, jíž by mohl Javier Sotomayor sledovat bez obav o osud svého světového rekordu. Pět mužů během letní sezóny překonalo bájnou hranici 240 cm. „Mužská výška teď prožívá své zlaté časy,“ hlásí jeden z létajících mužů Mutaz Barším z Kataru.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ukrajinci Bohdan Bondarenko a Andrej Procenko, dva muži, kteří už letos přeletěli 240 cm.

Článek

Ví, o čem mluví. Když v New Yorku skočil 242 cm, což se předtím dvacet let nikomu nepodařilo, stejně mu to na vítězství nestačilo. Stejným výkonem vyhrál Ukrajinec Bohdan Bondarenko, jenž si úroveň nového světového rekordu 246 cm osahává mítink co mítink.

Výborná generace

A za nimi čekají na šanci další špičkoví výškaři, kteří by v jiných letech této disciplíně vládli. „Jeden začal skákat vysoko a ostatní se mu snažili přiblížit. Je to výborná generace,“ oceňuje současnou elitu nejlepší český výškař Jaroslav Bába. S výjimkou zkušenějšího Uchova se věk mužů, kteří se letos zapsali do prestižního „Klubu 240“, pohybuje mezi 23 a 26 lety.

K označení roku 2014 jako mužské výšce zaslíbeného, chybí jediné: světový rekord. Nejbližší příležitost přijde v pátek na Diamantové lize v Monaku, ve startovní listině nechybí nikdo z adeptů překonání Sotomayora.

„Teď je vhodné období rekord skočit, po mistrovství Evropy už ne, snad jen na vyhlášeném mítinku v Eberstadtu,“ tvrdí Bábův kouč Jan Janků st. Za nejžhavějšího kandidáta ale nepovažuje letos nejúspěšnějšího Bondarenka.

Kouč věří Baršímovi

„Větší šance dávám Baršímovi. Když tedy bude zdravej, je to takový chroustík s 65 kilogramy, ale technicky je skvělý. U Bondarenka mi to přijde pořád trochu na náhodu,“ popisuje Janků.

Zatímco Ukrajina a další země bývalého Sovětského svazu jsou tradičními výškařskými baštami, skokan z Kataru je raritou. „On je typ, jaký se rodí jednou za spoustu let. A ujal se ho polský trenér, který předtím vedl Švéda Linuse Thörnblada,“ připomíná Janků podíl kouče Stanislawa Szczyrby.

Osmadvacetiletý Uchov, jenž se letos pokoušel o světový rekord i při mítinku v pražské O2 Areně, už je podle zkušeného kouče ze hry. „Pět let vypadal, že na to má, i v Hustopečích se o rekord pokoušel. Ale už je na těchto výškách dlouho, a když vidí, jak ho ostatní dotáhli a někteří i předehnali, myslím, že ho to trošku položí,“ domnívá se Janků.

Historické venkovní tabulky
245 centimetrů
Javier Sotomayor (Kuba)
242 centimetrů
Patrik Sjöberg (Švéd.)
Bohdan Bondarenko (Ukr.)
Mutaz Essa Barším (Kat.)
241 centimetrů
Igor Paklin (SSSR)
Ivan Uchov (Rus.)
240 centimetrů
Rudolf Povarnicin (SSSR)
Sorin Matei (Rum.)
Charles Austin (USA)
Vjačeslav Voronin (Rus.)
Derek Drouin (Kan.)
Andrej Procenko (Ukr.)
Pozn.: Tučně označené jsou výkony z letošního roku.

Reklama