Hlavní obsah

Dvořák by se nechtěl na MS trápit v bolestech

PRAHA

Ani potíže s bolavou nohou neznemožnily desetibojaři Tomáši Dvořákovi splnit limit pro účast na mistrovství světa. Třiatřicetiletý atlet však po návratu z Jyväskylä do Prahy připustil, že právě přetrvávající zdravotní problémy by ho nakonec mohly o helsinský šampionát připravit.

Foto: ČTK

Tomáš Dvořák.

Článek

Už od květnového mítinku v Götzisu Dvořáka trápí noha v oblasti kyčelního kloubu a úponu třísla. Největší problémy mu dělají sprinty a skok do dálky. "Teď musím zjistit, co mi doopravdy je, a zkusit se toho zbavit. Chci si v Helsinkách zazávodit, v tomhle stavu by nemělo cenu se tam trápit. To už jsem si prožil mnohokrát," řekl trojnásobný mistr světa.

V první lize Evropského poháru v Jyväskylä měl o víkendu poslední šanci splnit limit. Pokoušel se o něj letos už třikrát, ale v Desenzanu nasbíral jen 7720 bodů, v Götzisu ani na mistrovství republiky v Houštce závod nedokončil. Pořád ale věřil, že požadovanou hranici 8050 bodů zdolá.

Úvodní den finské soutěže ho naladil optimisticky. "I když jsem se na jeho konci podíval na tabuli, viděl, že v neděli musím udělat ještě čtyři tisíce bodů, a říkal si, jak to asi dokážu," prohlásil. Navíc pak přišel nevydařený disk (42,75). "Kvůli té noze nemůžu aktivně najet do otočky a jenom rukou jsem nikdy moc daleko házet neuměl. Bylo to vysloveně házení na náhodu," řekl.

Rozhodujícím momentem v útoku na účastnický limit byla třetí série v hodu oštěpem a zlepšení na 69,11 metru. "Po dvou totálně zkažených pokusech, kdy se mi pletly nohy, to byla srdcová záležitost. Byla to rána, pochválit se za ten pokus rozhodně nemůžu, ale aspoň jsem si při něm nic neudělal," konstatoval atlet, kterému v historickém pořadí desetiboje patří druhý, třetí i čtvrtý výkon za rekordmanem Romanem Šebrlem.

V závěrečné patnáctistovce tak Dvořákovi stačilo zaběhnout průměrný čas 4:47. "Chtěl jsem běžet co nejlíp, ale poslední třístovku jsem si pořádně vytrpěl a nakonec z toho bylo 4:38. Teď jsem docela vyřízený, navíc na mě ještě něco skočilo a mám rýmu," řekl. Součtem 8105 bodů splnil limit o 55 bodů a vyhrál v první lize EP soutěž jednotlivců, český tým však skončil třetí a do superligy nepostoupil.

Reklama