Hlavní obsah

Ton by si nerad namaloval čerta na zeď

Kvalifikace výškařů začne na mistrovství světa v Helsinkách až v pátek, Svatoslav Ton pobývá ve finské metropoli už od minulého čtvrtka. Dny před rozřazovacím závodem si krátí spánkem i kreslením. "Něco konkrétního bych si před závody malovat nechtěl," říká Ton v rozhovoru pro Právo.

Foto: Český olympijský výbor

Svatoslav Ton

Článek

V Helsinkách jste už od minulého čtvrtka, přitom vám kvalifikace začíná až v pátek. To byl záměr? Chtěl jsem se ve vesnici v klidu zabydlet, zjistit si, jak funguje doprava na stadión a podobně. Prostě nic neponechat náhodě.

Jako jeden ze tří českých atletů jste pochodoval při nástupu na slavnostním zahájení. Nebylo trochu únavné? Stáli jsme tam jako zmoklé slepice a já se modlil, ať už to skončí. Stejně jsme utekli dřív. Byla velká průtrž a nemělo cenu riskovat nachlazení.

Jak si krátíte dosavadní volno?Trénuju a dost spím. Já jsem člověk, který by byl schopen prospat pomalu celý život. Taky chodím ve vesnici do internetové kavárny.

Jste znám svým koníčkem v malování. Už jste ve Finsku něco kreslil? No, něco si tady občas z nudy čmárám. Jsou to spíš takové výplody fantazie. Něco konkrétního bych si před závody malovat nechtěl, hlavně ne čerta na zeď...

Počasí zatím v Helsinkách atletům moc nepřeje. Nebojíte se deště? Říkali, že se má počasí zlepšit. Ale doufám, že kdyby pršelo, tak mě to moc neovlivní. Spousta závodníků má s deštěm problémy, na odrazu se necítí moc jistě. Platí to hlavně o rychlostních skokanech. Třeba Jihoafričan Freitag - ten je po dvou operacích kotníku, a když je mokro, podvědomě se bojí. Chce to pojistit tretrami s dlouhými hřebíky, povoleny jsou až dvanáctimilimetrové.

Už jste někdy při rozběhu spadl? Párkrát. Ale nebylo to nic dramatického. Profesionál by se s tím měl umět vypořádat.

Kdyby vás někdo požádal o radu, že si chce vsadit tutovku na vítěze výšky. Jaké jméno byste mu doporučil? Tutovka by měl být Švéd Holm. Největší závody jsou vždycky i o zkušenostech a jeho prakticky nic nerozhodí.

Koho ještě řadíte mezi favority? Jejich okruh je daný, i když já takhle dopředu nerad spekuluju. Mezi hlavní adepty na medaili patří kromě Holma Jarda Bába, Ukrajinec Sokolovskij a Rus Rybakov.

Co uspokojí vás? Nejdřív ze všeho musím projít kvalifikací. Jsem připraven výborně. Formu chci prodat a rád bych se porval o medaile. Každý atlet má před závodem sen, že chce vyhrát. Já bych považoval za úspěch umístění v první pětce.

Reklama

Související témata: