Hlavní obsah

Čeští atleti nezklamali, kaňkou zůstane kauza desetibojařů

HELSINKY

Několik výpadků nezastínilo solidní vystoupení českých atletů na mistrovství světa v Helsinkách. Rok po olympijských hrách v Aténách se tým pod vedením šéftrenéra Václava Fišera opět dostává zpět mezi špičku, na pozice, které v uplynulých letech vyklidil. Tři medaile, dvě pátá místa a jedna osmá pozice, to je podle odborníků dobré vysvědčení. Kaňkou však zůstává helsinská kauza desetibojařů Romana Šebrleho a Tomáš Dvořáka.

Článek

Česká atletika v posledních letech stagnovala. Na úspěšném šampionátu v Seville 1999 nasbíral tým 42 bodů do hodnocení zemí, o dva roky později jich měl 29 a předloni v Paříži už jen 23. Obrat potvrzuje v Helsinkách šestnáctá pozice s 28 body, o které se postaralo šest atletů. Překvapily bronzová tyčkařka Hamáčková a pátá chodkyně Dibelková, jež jako jediná na MS vytvořila český rekord. "Byl to celkem povedený šampionát," řekl Fišer po skončení helsinských soutěží.

Češi v bodování předstihli atletické velmoci Itálii, Velkou Británii, Kanadu, Austrálii či loni na olympiádě nebývale úspěšné Řecko. V Helsinkách drtivou porci medailí vysbírali Američané. "Dařilo se Rusům, nahoru šla Jamajka. Ale my máme dobré postavení," uvedl Fišer, podle jehož slov se tým dostal na úroveň šampionátů v Aténách 1997 a Edmontonu 2001.

Šestatřicet procent atletů je do osmého místa

"Šestatřicet procent atletů je do osmého místa, více než padesát procent do šestnáctého místa. Jsme opět nahoře," prohlásil Fišer. "A to ještě nepřijeli Železný a Ptáček," připomněl šéftrenér světového rekordmana v hodu oštěpem a tyčkaře, halového vicemistra světa. Kvalifikovali se, ale zradilo je zdraví. "Těch je škoda," řekl.

Průměr bodového zisku za umístění do osmé pozice na jednoho českého atleta se blíží hodnotě 1,3 bodu, což je vyšší číslo než u mnoha lepších výprav. Česká výprava sice není příliš početná, ale díky kvalitním limitům úspěšná. "Úspěšnost je srovnatelná s největšími výpravami," řekl Fišer. Nominoval 21 atletů, do Helsinek jich přijelo devatenáct.

Šmouhou byla kauza desetibojařů

Šmouhou však byla kauza desetibojařů Šebrleho a Dvořáka. Ti museli po závodu čelit obvinění Finů, že podváděli, když si údajně nechali dát před závěrečným během na 1500 metrů infuzi s glukózou. Podle pravidel antidopingové agentury WADA není podání infuze povoleno, s výjimkou lékařského zásahu při ohrožení zdraví. Češi porušení regulí popřeli, lékař týmu Petr Sikora tvrdil, že atletům podal glukózu injekcí, což zakázané není.

Přesto na českých vícebojařích, kteří jsou podle verdiktu mezinárodní federace IAAF nevinní, zůstala kaňka, které se budou jen těžko zbavovat. Informace o této kauze z českého tábora a z ostatních zdrojů se v pátek hodně rozcházely, Šebrle se navíc nechal slyšet, že na vině je vedení českého týmu.

Reklama

Související témata: