Hlavní obsah

Po Gayově dopingu přišla štafeta USA o stříbro z OH v Londýně

Londýn
Aktualizováno

Celá sprinterská štafeta USA bude muset vrátit kvůli dopingovému případu Tysona Gaye stříbrné medaile z olympijských her v Londýně. Gay odevzdal svou medaili už vloni poté, co přijal roční trest a anulování výsledků zpětně od července 2012. Status americké štafety ve výsledkové listině ale zůstával až dosud nedořešený.

Foto: Profimedia.cz

Američtí sprinteři budou muset vrátit stříbrné medaile z olympijských her v Londýně. Druhý zleva Tyson Gay.

Článek

Rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru dnes potvrdili zástupci amerického olympijského výboru. MOV je o diskvalifikaci mužské štafety na 4x100 metrů písemně informoval a vyzval je, aby shromáždili všechny medaile a vrátili je. Na druhé místo se v nové výsledkové listině posune původně třetí tým Trinidadu a Tobaga, bronz připadne čtvrté Francii.

Členy týmu USA, který v olympijském finále v Londýně skončil druhý za Jamajkou v národním rekordu 37,04 sekundy, byli Trell Kimmons, Justin Gatlin, Ryan Bailey, Jeffery Demps a Darvis Patton. Finálový závod s Gayem běželi Kimmons, Gatlin a Bailey. Podle mezinárodních pravidel může být kvůli dopingu jednoho závodníka diskvalifikován celý tým.

Gay měl v roce 2013 na národním šampionátu pozitivní test na steroidy. Za spolupráci s úřady dostal snížený roční trest a v současnosti už opět závodí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.