Hlavní obsah

Prospal pomohl Tampě snížit náskok New Jersey

NEW YORK

Hokejisté Tampy Bay i Dallasu zdramatizovali svými pondělními výhrami čtvrtfinálové série Stanleyova poháru. Tampa doma přehrála New Jersey 4:3 a na snížení stavu série na 1:2 se podílel brankou i český útočník Václav Prospal.

Článek

Prospal vstřelil první branku utkání v přesilové hře, celkově v play off skóroval již počtvrté. V početní převaze podržel puk a přihrál jej z ostrého úhlu před branku, kde se od obránce New Jersey Colina Whitea kotouč odrazil mezi betony Martina Brodeura. Hokejisté Tampy pak do konce třetiny přidali další dvě trefy, ale ani třígólový deficit Devils nepoložil.

Ve druhé části využili hosté nekoncentrovanosti hokejistů z Floridy a dokázali srovnat, na druhém gólu se asistencí podílel i Patrik Eliáš. Domácí tým se ve třetí části vzchopil a gól veterána Dava Andreychuka zajistil Tampě první vítězství v sérii.

"Připadal jsem si jako na horské dráze. Byla to pro nás lekce," komentoval střelec vítězné branky ztrátu třígólového vedení. "Měli jsme co dělat, abychom se z toho ve třetí třetině dostali."

Kubina nechtěně zranil Stevensona

Rozhodující gól padl v době, kdy hosté měli na ledě čtyři útočníky a jednoho obránce - předtím totiž pomalu střídali a rozhodčí přikázal zahájit hru. Ruský obránce Ďáblů Oleg Tverdovskij viděl příčinu prohry někde jinde. "Věděli jsme, že se doma budou chtít předvést. Dobře bruslili a napadali. My jsme zmatkovali a než jsme se nadáli, prohrávali jsme 0:3," přiznal Tverdovskij.

Oba týmy hrály skoro celé utkání jen na pět obránců. Kouč Tampy k tomu byl nucen kvůli zranění Stanislava Neckáře a Brada Lukowiche. Patu Burnsovi také nic jiného nezbývalo, po 77 sekundách musel s krvavým zraněním hlavy odstoupit kapitán Scott Stevens.

Pavel Kubina jej totiž od modré trefil prudkou střelou přesně do levého ucha. Nejzkušenější hráč New Jersey se okamžitě skácel k zemi a do utkání se pak již nevrátil. Český obránce se Stevensovi na dálku omlouval. "Chtěl jsem vystřelit na branku. Nikdy nechci nikoho zranit. Byla to nehoda. Chci se Scottovi omluvit," řekl Kubina. Jak velí tradice play off, Stevensův zdravotní stav nebyl upřesněn.

Východní konference:
Tampa Bay - New Jersey 4:3 (3:0, 0:3, 1:0)
Branky: 5. Prospal, 10. St. Louis, 17. Modin, 47. Andreychuk - 27. Madden, 28. Marshall (Eliáš), 36. Friesen. Střely na branku: 29:27. Diváci: 19.854. Výsledky předešlých zápasů: 0:3, 2:3 v prodl. Stav série: 1:2.

První prohru Anaheimu v letošním play off zařídil autor obou branek Dallasu, finský útočník Jere Lehtinen. Jeho český protějšek v dresu Anaheimu Petr Sýkora se neprosadil. Neměl k tomu však daleko. Necelou minutu a půl před koncem se ocitl sám mezi kruhy. Jeho střelu brankář Dallasu Marty Turco jen vyrazil, ale před brankovou čárou zastavil puk gólmanův spoluhráč Stu Barnes.

"Nehráli jsme lépe než v předchozích zápasech, ale podařilo se nám to, co jsme strašně potřebovali - vydřené vítězství. Jsme zpátky v sérii," glosoval kouč Dallasu Dave Tippett.

Západní konference:
Anaheim - Dallas 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Branky: 17. Rucchin - 3. a 24. Lehtinen. Střely na branku: 32:32. Diváci: 17.174. Výsledky předešlých zápasů: 4:3 v pátém prodl., 3:2 v prodl. Stav série: 2:1.

Reklama

Související témata: