Hlavní obsah

Suverén Lavillenie vládl, Kudličkovi medaile těsně unikla

Francouzský tyčkař Renaud Lavillenie svojí show odstartoval halové mistrovství světa v americkém Portlandu. Soupeřům nedal šanci a vybojoval zlato v rekordu šampionátu 602 cm. Výborně si vedl i obhájce bronzu Jan Kudlička, ve svém sezónním maximu 575 cm obsadil čtvrté místo. Ženskou soutěž ovládla domácí Jennifer Suhrová.

Foto: Elaine Thompson, ČTK/AP

Tyčkaři Janu Kudličkovi těsně unikla medaile na halovém mistrovství světa v Portlandu.

Článek
Fotogalerie

Tyčkaři měli halu Oregon Convention Center po slavnostním zahájení celou pro sebe. Diváci seděli i na zeleném ovále, střídavě skákali muži a ženy, hrála hudba, soutěž měla spád.

Lavillenie poprvé skákal až dvě hodiny po začátku soutěže, svůj základ si zvolil o dvě výšky výše než jeho soupeři. Dva úspěšné pokusy mu stačily, aby si zajistil vítězství v soutěži, na třetí vylepšil rekord šampionátu. Poté si na stojany nechal nastavit 617 cm, čímž by o centimetr vylepšil svůj světový rekord, ale už neuspěl, při druhém skoku navíc krkolomně dopadl na hranu doskočiště.

Kousek od bronzu

Sedmadvacetiletý Kudlička se o čtvrté místo dělil s loňským mistrem světa z Pekingu Shawnacym Barberem z Kanady, boj o bronz prohrál s Polákem Piotrem Lisekem jen vinou většího počtu pokusů.

Kudlička vedle dobré formy prokazoval i pevné nervy, když 565 i 575 cm zdolal na třetí pokus. Jenže na medaili byl nezbytný i úspěch na 580 cm, tedy výšce, která mu vynesla medaili před dvěma lety v Sopotech. Svěřenec Boleslava Patery byl nejblíže překonání laťky opět při třetím pokusu, ale osobní rekord si v Portlandu nevyrovnal.

Druhý český zástupce Michal Balner zdolal na první pokus 555 cm, o deset centimetrů výše už neuspěl a skončil devátý. Z Portlandu si ale veze potvrzení limitu pro olympiádu v Rio de Janeiru. „Ale spokojený nejsem, chtěl jsem skočit 565 a být v první osmičce," ujišťoval.

Maláčová osmá

Ženská soutěž měla parádní úroveň, pět skokanek se dostalo přes 470 cm, čtyři poprvé v historii přes 480 cm. Boj o medaile skončil dvojitým domácím úspěchem. Jennifer Suhrová vylepšila rekord šampionátu na 490 cm a na stojany si nechala dát dokonce 504 cm, což je o centimetr výše než její halový světový rekord. Pak si ale pokusy o další zápis do historie rozmyslela kvůli lehčímu svalovému problému.

Stříbro získala její krajanka Sandi Morrisová za 485 cm, bronz za výkon o pět centimetrů horší brala Řekyně Ekaterini Stefanidiová. Česká halová mistryně Romana Maláčová zaznamenala v devítičlenné soutěži osmé místo, což je pro ni nejlepší výsledek kariéry, když na první pokus překonala 450 cm. Obhájkyně stříbra Jiřina Ptáčníková se kvůli nemoci rozhodla do Portlandu neodcestovat.

Halové mistrovství světa v atletice v Portlandu:
Muži - tyč:
1. Lavillenie (Fr.) 602
2. Kendricks (USA) 580
3. Lisek (Pol.) 575
4. Kudlička (ČR)
-. Barber (Kan.) oba 575
...9. Balner (ČR) 555
Ženy - tyč:
1. Suhrová 490
2. Morrisová (obě USA) 485
3. Stefanidiová (Řec.) 480
4. Büchlerová (Švýc.) 480
5. McCartneyová (N. Zél.) 470
...8. Maláčová (ČR) 450

Reklama