Hlavní obsah

Snu se musí jít naproti. Homoláč se na boj o Rio chystal mezi Keňany

Praha

Dokončil vysokoškolská studia, před sebou měl sen o maratónském startu na olympiádě. „A nesmíte jen snít, musíte tomu jít naproti,“ řekl si vytrvalec Jiří Homoláč. Našetřil přes 60 tisíc a vyrazil do keňského Itenu, kde vyrůstaly desítky běžeckých šampiónů. Při trénincích potkával vítěze OH Asbela Kipropa i bývalého světového rekordmana Wilsona Kipsanga.

Foto: Archiv: Jiří Homoláč

Český reprezentant Jiří Homoláč nabíral formu v Keni, aby zabojoval o olympijský limit na maratón.

Článek
Fotogalerie

Čtvrt roku žil a trénoval ve skromných podmínkách. „Jsou tam postavena i centra pro Evropany, my bydleli tam, kde místní. A podmínky pro trénink jsme měli suprové. Voda tekla, i když někdy jen studená, občas nám vypadla elektřina, ale to v celém Itenu,“ líčí.

Každý den naběhal přes třicet kilometrů, převážně s dvěma keňskými kamarády. „Jeden tam dělal i maséra, druhý v nějaké firmě půjčoval peníze. Musejí si k běhání vydělat na jídlo. S těmi, kdo se běžecky neprosadí a nic jiného nemají, to bývá špatné,“ viděl Homoláč.

Nakazil se sebedůvěrou

Domů se vrátil ve středu, viditelně šlachovitější než dříve. „Člověk nejedl ty západní věci, tyčinky, sladkosti… Tam se všechno jídlo točí kolem kukuřice, luštěnin a zeleniny,“ říká.

V tréninku zásadní rozdíly nepozoroval. „Na tom moc nevymyslíte. Hlavní rozdíl je, že si hodně věří. Řeknou čas, který chtějí zaběhnout, a i když není reálný, zvedne jim to výkonnost,“ popisuje šestadvacetiletý běžec.

A tak ani on se teď nebojí velkých cílů. Chce se nominovat v půlmaratónu na mistrovství Evropy a v maratónu na olympiádu. „Kluci mě nakazili sebedůvěrou. Všechno je možné,“ usmívá se.

Z půlmaratónu chce limit
Poprvé budou v rámci sobotního Pražského půlmaratónu ve hře i limity na vrcholnou akci. V rámci mistrovství Evropy v Amsterdamu se letos premiérově poběží tato distance a na nominaci můžou pomýšlet z českých vytrvalců (limit pro minimálně tříčlenné družstvo 1:05:20, tvrdší 1:04:20) Jiří Homoláč, Milan Kocourek či Vít Pavlišta. U žen už má limit splněný Eva Vrabcová, nedojde na její souboj s Anežkou Drahotovou, kterou opět zlobí svalové zranění. Na velmi kvalitní rekordy závodu 58:47 a 1:06:19 budou v sobotu od 10.00 (živě na ČT sport) chtít útočit zejména Keňané Daniel Wanjiru a Abraham Cheroben a favorizovaná Etiopanka Workneš Degefaová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články