Hlavní obsah

Šebrleho zradilo zdraví, boj o medaili ale nevzdává

PRAHA

Ještě nikdy se vícebojař Roman Šebrle nevrátil z halového světového šampionátu bez medaile. Jenže před sedmibojem na víkendovém mistrovství světa v Moskvě českého reprezentanta skolila střevní chřipka a z očekávaného duelu s Američanem Bryanem Clayem tak podle všeho sejde. "Jsem smířený, že Clayovi stačit nebudu," říká před odletem na šampionát Šebrle.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Český desetibojař Roman Šebrle.

Článek

Olympijský vítěz z Atén byl s přípravou na halové mistrovství veskrze spokojený, na začátku února si otestoval stoupající formu pátým vítězstvím v kariéře na sedmiboji v estonském Tallinnu. Minulý týden se ale místo tréninkových dávek musel potýkat s jinými problémy. "Dostal jsem střevní chřipku, kterou doprovodily osmatřicítky horečky. Do Moskvy jedu, budu se snažit bojovat o medaili. Ale sám jsem zvědavý, jak na tom jsem," prohlásil Šebrle při středečním setkání s novináři.

Potíže prý vážnější výpadek v tréninku jednatřicetiletého vícebojaře nezpůsobily. "Tréninkové plány to nerozhodilo. Vliv by neměl mít ani vynechaný závod v německé Saské Kamenici. Každý atlet vám potvrdí, že na načasování formy už nemá posledních čtrnáct dnů vliv. Stejně mě to ale štve. Půl roku makám jako blázen, všechno vypadá dobře a pak přijde taková - s prominutím - pitomost a všechno je najednou jinak. Možnost, že bych do Moskvy vůbec nejel, mě ale ani nenapadla," neskrýval Šebrle odhodlaní poprat se o co nejlepší výsledek.

Vzpomíná na Birmingham

Světový rekordman v desetiboji si před sezónou pohrával s myšlenkou na překonání halového rekordu legendárního Dana O'Briena z roku 1993 (Toronto, 6476 bodů). "Atak na světák? Ani náhodou. Musím být realista. Když necítím, že jedu pro zlato, tak nebudu hlásit, že jedu vyhrát. A jaký tedy cíl? Hlásím pokus o medaili," nevzdával se naděje na udržení medailové série.

Favorita na zlato vidí český atlet jednoznačně. "Kdo jiný, než Bryan Clay. Podává na začátku sezóny skvělé výkony, i když světový rekord podle mne neohrozí. Boje o stupně vítězů ale určitě zkomplikují také Rusové Pogorelov a Drozdov, s nadějí na medaili jede do Moskvy i Attila Zsivóczky z Maďarska," vypočítal vážné konkurenty.

Svůj výsledek Šebrle tipovat nechtěl. "Hodně se vracím k halovému šampionátu v Birminghamu v roce 2003. Tehdy jsem byl také nemocný. Vůlí jsem to ale vytáhl na 6200 bodů a skončil třetí. Uvidíme. Do prvního dne dám všechno, třeba to bude lepší, než očekávám. Jsem ale smířený, že Clayovi stačit nebudu," uzavřel stále ještě úřadující šampión z halového mistrovství světa v Budapešti před dvěma lety.

Výsledky Romana Šebrleho na HMS
1999Maebaši (Jap.) - 3.
2001Lisabon (Port.) - 1.
2003Birmingham (Brit.) - 3.
2004Budapešť (Maď.) - 1.

Reklama