Hlavní obsah

Keňan Limo vyhrál při prvním startu Londýnský maratón

LONDÝN

Keňský běžec Felix Limo vyhrál hned při svém prvním startu Londýnský maratón. Pětadvacetiletý vytrvalec v neděli v závěru klasické trati přespurtoval svého krajana a obhájce loňského triumfu Martina Lela a připsal si cenný triumf v čase 2:06:39.

Článek

Mezi ženami se při neúčasti zraněné Pauly Radcliffeové radovala Američanka Deena Kastorová. Třiatřicetiletá bronzová medailistka z OH v Aténách si v dešti a chladném počasí zaběhla osobní rekord 2:19:35 a stala se teprve osmou ženou v historii, která se dostala pod hranici dvou hodin a dvaceti minut.

Také v mužské kategorii postrádali pořadatelé jednu z hlavních hvězd, v týdnu se kvůli zranění lýtka omluvil světový rekordman Paul Tergat z Keni. Jeho nepřítomnost pasovala do role velkého favorita Haileho Gebrselassieho, jenž však skončil vyčerpaný na devátém místě poté, co čtyři kilometry před cílem neodolal nástupu Keňanů Lima, Lela, Rogerse Ropa a Jihoafričana Hendricka Ramaaly.

Limo dokázal zrychlit

Čtyřnásobný mistr světa na 10 km z Etiopie byl členem vedoucí skupinky, z níž se kvarteto v závěru oddělilo. O další dva kilometry později se si vytvořili náskok Limo s Lelem, kteří nejprve běželi společně, nakonec však Limo dokázal zrychlit a doběhl si pro vítězství. Londýnský triumf si tak přidal do sbírky k vítězstvím v Chicagu, Berlíně a Rotterdamu.

Vytrvalci v úvodu běželi na světový rekord, ale později tempo opadlo a závod se změnil v taktickou bitvu. "Když jsem viděl, jak se všichni po sobě koukají, věděl jsem, že bude rozhodovat hlava. Tak jsem ji použil a vyhrál," uvedl Limo, který vítězstvím vydělal v přepočtu téměř 2,5 miliónu korun.

Kastorovou nezastavila v cestě za prvenstvím ani kolize na jedné z občerstvovacích stanic, kde si při pokusu vzít si pití narazila zápěstí. I tak se stala čtvrtou nejrychlejší maratonkyní všech dob. Přesto nebyla zcela spokojená. "Chtěla jsem běžet rychleji, ale ze začátku jsem se necítila dobře. Dokázala jsem se však dostat pod 2:20, což byl můj hlavní cíl," uvedla loňská vítězka Chicagského maratonu.

Výsledky:
Muži:
1. Limo 2:06:39, 2. Lel (oba Keňa) 2:06:41, 3. Ramaala (JAR) 2:06:55, 4. Khannouchi (USA) 2:07:04, 5. Baldini (It.) 2:07:22, 6. Rop (Keňa) 2:07:34.
Ženy:
1. Kastorová (USA) 2:19:35, 2. Petrovová (Rus.) 2:21:29, 3. Chepkemeiová (Keňa) 2:21:45, 4. Adereová (Et.) 2:21:51, 5. Bogomolovová (Rus.) 2:21:57, 6. Yamauchiová (Brit.) 2:25:12.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.