Hlavní obsah

Štafeta bez Masláka bude na Bahamách bojovat o co nejlepší čas

Praha

Česká čtvrtkařská štafeta bude na víkendovém mítinku World Relays na Bahamách, odkud je možné se kvalifikovat na mistrovství světa v Londýně, závodit ve složení Patrik Šorm, Jan Tesař, Michal Desenský a Vít Müller. Náhradníkem bude Daniel Němeček. Řekl to šéftrenér atletické reprezentace Tomáš Dvořák. Bez českého rekordmana Pavla Masláka, který se již na začátku března omluvil, bude kvarteto usilovat o co nejlepší čas.

Foto: Jan Kucharčík

Pavel Maslák při mistrovství Evropy v Amsterdamu.

Článek

Na světový šampionát přímo postoupí finalisté závodů na 4x100 a 4x400 metrů. Dalších osm štafet se pak kvalifikuje na základě dvou výkonů dosažených v kvalifikačním období.

"S tou osmičkou je to komplikované, protože ostatní federace to nevzaly na lehkou váhu a bude to nabité. Ale štafety jsou nevyzpytatelné," řekl Dvořák. Pokud by přímý postup nevyšel, Češi by mohli zaběhnout čas, který by jim dal naději pro účast mezi 16 nejlepšími štafetami.

Maslák se krátce po zisku třetího titulu halového mistra Evropy z účasti na štafetách omluvil na radu svého trenéra Dalibora Kupky. Kvůli závodu na Bahamách by totiž musel o dva týdny dříve ukončit soustředění v Jihoafrické republice. "Mrzí mě, jak se rozhodl, ale pochopil jsem argumenty trenéra Kupky," poznamenal Dvořák.

Bez Masláka jsou šance české štafety na úspěch výrazně menší. Účast na Bahamách má být pro nominované čtvrtkaře hlavně motivací. "Je to o tom, že soutěží takového významu, kde by se naši závodníci mohli představit, je čím dál méně. Chceme také ukázat našim závodníkům, že se dá závodit už na konci dubna," doplnil Dvořák.

Štafetového mítinku na Bahamách se 22. a 23. dubna zúčastní asi 500 běžců z 34 zemí. Vedle tradičních štafet na 4x100 a 4x400 metrů budou soutěžit také štafety na 4x200 a 4x800 metrů a smíšené čtvrtkařské štafety. Na odměnách se rozdělí 1,26 milionu dolarů (přes 31 milionů korun).

Reklama

Související témata: